#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenství po laparoskopické myomektomii – dlouhodobé sledování


Authors: E. Kučera 1,2;  M. Dvorská 3;  P. Křepelka 1,2;  Heřman H.# 1,2
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 1;  Katedra gynekologie a porodnictví IPVZ, Praha, vedoucí doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 2;  Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a FN Bulovka, Praha, přednosta prof. M. Halaška, DrSc. 3
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(5): 389-393
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Pokračovat v dlouhodobém sledování neplodných žen a možných komplikací v následném těhotenství po laparoskopické myomektomii.

Typ studie:
Retrospektivní analytická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Ústav pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí, Katedra gynekologie a porodnictví, IPVZ Praha.

Metodika:
Na základě dotazníkové akce jsme statisticky vyhodnotili reprodukční výsledky u žen po laparoskopické myomektomii provedené na našem pracovišti ve čtyřletém období od začátku roku 2000 do konce roku 2003. Výsledky jsme hodnotili s minimálním odstupem 18 měsíců od operace. Posuzovali jsme především výskyt závažných těhotenských komplikací (děložní ruptura, placentomyometriální patologie). Dalším hodnoceným jevem byla frekvence císařských řezů v souboru a případná souvislost s počtem, lokalizací a uložením myomů.

Výsledky:
Analyzovali jsme výsledky ze 69 laparoskopických myomektomií. Všechny pacientky operované v našem souboru byly dlouhodobě neplodné. Průměrná velikost myomu byla 3,3 cm a počet odstraněných myomů u jedné pacientky byl 1,8. Po laparoskopické myomektomii otěhotnělo 56,5 % žen. U žen, které otěhotněly po laparoskopické myomekomii, nedošlo k závažné komplikaci v průběhu gravidity. Děložní rupturu v graviditě jsme nezaznamenali. Ukončení gravidity císařským řezem v souboru bylo ve 44,8 %.

Závěr:
Laparoskopická myomektomie je rozšířenou endoskopickou operací. Rizika související s jejím prováděním u neplodných žen bývají podceňovány. Dodržování principů reprodukční chirurgie a adekvátního ošetření myometria je nezbytným předpokladem tohoto výkonu a prevencí možných komplikací. Pacientky musí být před výkonem i po operaci důkladně informovány a poučeny o možných komplikacích. Následná gravidita po myomektomii je riziková.

Klíčová slova:
laparoskopie, komplikace, myom, myomektomie, neplodnost, těhotenství, ruptura děložní, císařský řez


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2006 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#