#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti využití ultrazvuku při diagnostice descenzu zadního kompartmentu ženského pánevního dna


Authors: M. Krčmář 1;  M. Halaška 1;  O. Šottner 1;  J. Záhumenský 1;  D. Driák 1;  M. Otčenášek 2;  A. Martan 3;  M. J. Halaška 4
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a FN Bulovka, Praha, přednosta prof. MUDr. M. Halaška, DrSc. 1;  Ústav pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí, přednosta doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 2;  Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 3;  Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, přednosta doc. MUDr. L. Rob, CSc. 4
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(5): 398-403
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Zjistit možnosti ultrazvukového zobrazení descenzu zadní stěny poševní a stanovit objektivní parametry pro jeho zhodnocení.

Typ studie:
Prospektivní komparativní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK, FN Bulovka, Praha.

Metodika:
Do studie bylo zařazeno celkem 39 účastnic; 19 s klinicky manifestním descenzem zadní poševní stěny a 20 jako kontrolní skupina. Hodnotili jsme ultrazvukový záznam sestupu zadní poševní stěny vůči horizontále vedoucí dolním pólem stydké kosti (PM) a centrální anorektální úhel (PARA) v klidu a během Valsalvova manévru před a po intrarektální aplikaci sonografického gelu. Získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny pomocí Studentova t-testu.

Výsledky:
Na základě statistické analýzy bylo prokázáno statisticky relevantní zvýšení hodnot vzdáleností PM a PM’ ve skupině pacientek s descenzem oproti hodnotám u zdravých dobrovolnic. Hodnoty PARA byly rovněž statisticky relevantně zvýšeny u pacientek s descenzem oproti zdravým dobrovolnicím.

Závěr:
Ultrazvukové hodnocení defektů zadního kompartmentu z perineálního přístupu se jeví jako slibná možnost v diagnostice patologií ženského pánevního dna.

Klíčová slova:
ultrazvuk, zadní kompartment, descenzus


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2006 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#