#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sérové protilátky proti annexinu V a jiným fosfolipidům u žen s poruchou plodnosti


Authors: Z. Ulčová-Gallová 1;  J. Turek 1;  K. Bibková 1;  Z. Mičanová 1;  P. Panzner 2;  M. Balvín 3;  Z. Rokyta 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika, LF UK a FN, Plzeň, přednosta doc. MUDr. Z. Rokyta, CSc. 1;  Ústav imunologie a alergologie, Plzeň, přednosta doc. MUDr. P. Panzner, CSc. 2;  Ústav soudního lékařství LF UK, Plzeň, přednostka doc. MUDr. H. Kvapilová, CSc. 3
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(3): 200-203
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Sledování protilátek proti annexinu V a jiným fosfolipidům u žen s poruchou plodnosti.

Typ studie:
Prospektivní.

Soubor a metodika:
Vyšetřili jsme 1550 sér pacientek ve věku 26–41 let z Poradny pro imunologii reprodukce LF UK a FN v Plzni ELISA metodou na přítomnost (nepřítomnost) protilátek proti annexinu V, ph-acidu, ph-etanolaminu, D-L glycerolu, ph-inositolu, L-serinu, kardiolipinu, beta2-glykoproteinu, protrombinu), antizonální protilátky pomocí pasivní hemaglutinace. Protilátky proti annexinu V jsme sledovali i v ovulačním hlenu pouze u 47 pacientek, ve folikulární tekutině u 168 žen. Kontrolní skupinu tvořilo 84 fertilních zdravých žen.

Výsledky:
Protilátky proti annexinu V jsme nalezli ve 13 % , tj. u 170 žen. Z těchto 170 pacientek jich 48 (28,2 %) mělo dva a více potratů, 108 (63,5 %) dvě a více kompletních, ale neúspěšných in vitro fertilizací (IVF). Polycystická ovaria (PCO) měly 3 (1,7%) a endometriózu 11 (6,6 %). Dále jsme současně prokázali převahu protilátek proti ph-inositolu (28,8 %), L-serinu (19,4 %). U 35,3 % pacientek jsme nalezli přítomné protilátky proti zona pellucida. V ovulační hlenu jsme zjistili protilátky proti annexinu V pouze v šesti případech (6/47), v 5,55 % pak ve folikulární tekutině (6/108).

Závěr:
Přítomnost sérových protilátek proti annexinu V patří také mezi významné autoprotilátkové aktivity, zejména u pacientek s opakovaným selháváním v reprodukci.

Klíčová slova:
poruchy plodnosti žen, protilátky proti fosfolipidům, annexin V, protrombin, endometrióza, samovolný potrat


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 3

2006 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#