#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na psychické poruchy


Authors: R. Jirák 1;  M. Zeman 2
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Centrum pro Alzheimerovu chorobu Katedra psychiatrie IPVZ Praha 1;  IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 2
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 103, 2007, No. 8, pp. 420-426.
Category: Comprehensive Reports

Overview

Polynenasycené mastné kyseliny (omega kyseliny), zejména skupiny omega-3 a omega-6, mají více fyziologických rolí, z nichž některé jsou velmi důležité pro činnost centrálního nervového systému. Omega-3 kyseliny mají efekt neuroprotektivní, protizánětlivý, představují prekurzory některých neurotransmitérů. Některé omega kyseliny působí též jako antioxidancia. Na druhou stranu omega-6 kyseliny jsou prozánětlivé. Patologicky se může projevit jak nedostatek omega-3, tak i změna poměru omega-3: omega-6 kyselin. Velmi významnou roli pro činnost CNS hraje kyselina docohexaenová.

Omega kyseliny jsou důležité pro zrání mozku a jejich deficit může rezultovat nebo se může podílet na rozvoji vývojových vad, hyperkinetické poruchy chování, autizmu. Působení těchto látek je zkoumáno u Alzheimerovy choroby a jiných demencí, u schizofrenie, depresí, hyperkinetické poruchy chování i dalších psychických poruch. Omega kyseliny jsou důležitý nutriční doplněk terapie těchto poruch, mají i preventivní význam.

Klíčová slova:
Alzheimerova choroba, demence, deprese, eikosanoidy, omega-3, omega-6, nenasycené mastné kyseliny, schizofrenie.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#