#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studium vlastností tablet z přímo lisovatelného škrobu a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou


Authors: J. Mužíková;  E. Moučková
Authors‘ workplace: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie
Published in: Čes. slov. Farm., 2006; 55, 236-241
Category: Original Articles

Overview

V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků z přímo lisovatelného škrobu Starch 1500 a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou Pharmatosou DCL 15 v různém poměrném zastoupení v závislosti na přídavku mazadla stearanu hořečnatého a modelové účinné látky kyseliny askorbové. Studovaná suchá pojiva se liší mechanizmem lisování, a tedy i citlivostí na přídavek mazadla, která se projevuje snížením pevnosti výlisků, dále také mechanizmem rozpadu výlisků. Studované směsi látek byly v poměrném zastoupení 1:3, 1:1 a 3:1. Použitá koncentrace mazadla stearanu hořečnatého byla 0,4 %, kyseliny askorbové 50 %. Práce potvrdila a kvantitativně zhodnotila citlivost přímo lisovatelného škrobu na přídavek stearanu hořečnatého. Vyšší podíl přímo lisovatelné laktosy ve směsi snižoval citlivost tabletoviny na přídavek mazadla a zkracoval dobu rozpadu. Přítomnost stearanu dobu rozpadu negativně neovlivnila s výjimkou směsi Starch 1500 a Pharmatosa DCL 15 1:3. Přídavek modelové účinné látky kyseliny askorbové snížil pevnost výlisků a zkrátil dobu rozpadu v případě všech testovaných tabletovin.

Klíčová slova:
Starch 1500 – Pharmatosa DCL 15 – stearan hořečnatý – kyselina askorbová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu tablet


Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#