#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDR. MIROSLAV UHER DEVADESÁTILETÝ


Published in: Čes. a slov. Oftal., 78, 2022, No. 3, p. 149
Category: News

Emeritní primář očního oddělení v Oblastní nemocnici Kolín a.s. MUDr. Miroslav Uher se na začátku dubna 2022 dožívá krásného věku devadesáti let.

Kolínský rodák Miroslav Uher studoval medicínu na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v první polovině pohnutých padesátých let. Svoje studia úspěšně završil promocí v roce 1956. V té době ještě ani nepřemýšlel o oboru oftalmologie. Vzhledem k tomu, že absolventi lékařských fakult tehdy byli do zaměstnání rozdělováni na základě takzvaných „umístěnek“, bylo velkou loterií, kam kdo půjde. U čerstvého absolventa MUDr. Uhra zasáhlo štěstí hned dvakrát. Dostal umístěnku do svého rodného Kolína a vzhledem k tomu, že v nemocnici nebylo v tu dobu jiné volné místo než na očním oddělení, tak nastoupil jako mladý oftalmolog. A byla to správná volba. Očnímu oddělení kolínské nemocnice zůstal věrný až do důchodu, i později s očním oddělením spolupracoval a dodnes kontakt neztratil.

Očním oddělením prošel opravdu od píky, tedy od absolventa, přes funkce sekundáře, staršího sekundáře, až k pozici primáře. Atestaci z oftalmologie I. stupně složil v roce 1959 a II. stupně v roce 1968. Primářem byl jmenován v roce 1967 a oddělení vedl dlouhých 32 let až do roku 1999, kdy na svou žádost odešel do důchodu. S oftalmologií ale neskončil. Ještě řadu let pracoval jako ambulantní oftalmolog v Kolíně a jako ikona očního lékařství v tomto regionu byl pacienty vyhledáván a oblíben.

Během svého dlouhého působení na očním oddělení se věnoval operacím katarakty, zavedl operace pod mikroskopem a implantace nitroočních čoček. Byl oblíbeným dětským oftalmologem, jeho znalosti v dětské oftalmologii nepochybně přesahovaly svým významem hranice regionu. Dodnes na našem oddělení kontrolujeme pacienty i ve vyšším věku, které jako děti primář Uher úspěšně operoval.


Legendou se stala jeho bateriová oční frézka, za jejíž vývoj získal v roce 1975 zlepšovatelské ocenění od ministra zdravotnictví „Nejlepší zlepšovatel ve zdravotnictví“. Byl aktivní i při rekonstrukci oddělení v sedmdesátých letech, kdy neváhal přiložit ruku k dílu jako zdatný řemeslník. O tom máme v archivu oddělení bohatou dokumentaci.

V mimopracovním životě byl sportovně založený – výborný tenista i lyžař. Měl rád cestování, hlavně k moři, kde náruživě holdoval své zálibě v potápění. Své volné chvíle, pokud nebyl na cestách, rád trávil v přírodě na své chatě.

U příležitosti 80. narozenin a za zásluhy o rozvoj města byl Spolkovou radou Kolína jmenován osobností Kolína.

Vážený pane primáři, dovoluji si Vám z celého srdce a jménem všeho personálu očního oddělení Oblastní nemocnice Kolín a.s. popřát hodně zdraví a štěstí do dalších let Vašeho úspěšného života.

Jménem očního oddělení ONK a.s.

prim. MUDr. Pavel Rezek, CSc.


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#