#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv tloušťky rohovky na hodnotu nitroočního tlaku u osob zdravých a pacientů s glaukomem


Authors: J. Hřebcová;  Š. Skorkovská;  A. Vašků 1
Authors‘ workplace: Klinika nemocí očních a optometrie LF MU Fakultní nemocnice U sv. Anny, Brno přednosta doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc. ;  Ústav patologické fyziologie LF MU, Brno vedoucí prof. MUDr. A. Vašků, CSc. 1
Published in: Čes. a slov. Oftal., 62, 2006, No. 5, p. 348-353

Overview

Cíl:
Posoudit vztah mezi hodnotou nitroočního tlaku (NT) a centrální tloušťkou rohovky (CTR). Zjistit závislost CTR na věku, pohlaví a refrakci v kontrolním souboru zdravých osob (KS) a ve sledovaném souboru (SS) pacientů s primárním glaukomem otevřeného úhlu (PGOÚ).

Metodika:
Studie byla provedena na kontrolním souboru 42 očí zdravých osob a 20 očí pacientů s PGOÚ. Kontrolní soubor tvořilo 26 žen a 16 mužů. Medián věku 27,5 let, medián refrakce 0 Dpt. Soubor pacientů s PGOÚ tvořilo 9 žen a 11 mužů. Medián věku 71 let, medián refrakce 0 Dpt. Tloušťka rohovky byla změřena ultrazvukovým pachymetrem, hodnota NT aplanačním tonometrem.

Výsledky:
Průměrný NT v KS byl 15,4 ± 5,6 mm Hg, průměrná hodnota CTR 558 ± 42 μm. Ve sledovaném souboru pacientů s glaukomem byl průměrný NT 19,6 ± 4,6 mm Hg a průměrná hodnota CTR 562,7 ± 35,7 μm. V KS byla zjištěna statisticky významná pozitivní korelace mezi CTR a NT (p = 0,01). Závislost CTR na pohlaví (p = 0,92), refrakci (p = 0,99) ani věku (p = 0,41) nebyla statisticky významná. Ve sledovaném souboru pacientů s glaukomem nebyla nalezena statisticky významná korelace mezi CTR a NT (p = 0,15). Závislost CTR na pohlaví (p = 0,43), refrakci (p = -0,08) ani věku (p = -0,17) nebyla statisticky významná. Mezi kontrolním souborem a sledovaným souborem pacientů s glaukomem nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v CTR (p = 0,81). KS a SS se významně lišily pouze v hodnotách NT (p = 0,007).

Závěr:
V naší studii jsme prokázali závislost hodnoty NT na CTR pouze v kontrolním souboru zdravých osob. Ve sledovaném souboru pacientů s PGOÚ se tato závislost nepotvrdila.

Klíčová slova:
centrální tloušťka rohovky, pachymetrie, nitrooční tlak, aplanační tonometr, PGOÚ


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#