#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinický obraz a výsledky léčby u retinopatie nedonošených v zóně 1 sítnice


: M. Odehnal;  J. Malec;  M. Hložánek;  D. Dotřelová
: Oční klinika dětí a dospělých UK 2. LF a FN Motol, Praha přednosta doc. MUDr. Dagmar Dotřelová, CSc.
: Čes. a slov. Oftal., 62, 2006, No. 5, p. 316-323

Cíl:
Klinická studie hodnotí efektivitu léčby u retinopatie nedonošených (ROP) lokalizovanou v zóně 1 sítnice (Zone 1 retinopathy of prematurity = Zone 1 ROP). Klinický obraz: ROP v zóně 1 sítnice má specifický klinický obraz. Často je obtížné identifikovat jednotlivé vývojové stupně ROP a pak indikovat terapii podle rozvoje ROP. V diagnostice je nutné rozlišovat tranzientní formy Zone 1 ROP, kde vaskularizace sítnice zasahuje již do zóny 2 sítnice, a posteriorní formy Zone 1 ROP (Very posterior form Zone 1 ROP), kdy patologické změny i vaskularizace jsou lokalizované pouze v zóně 1 sítnice.

Pacienti a metodika:
Soubor pacientů představuje 24 očí 15 dětí s průměrnou porodní hmotností 780 gramů ošetřených kombinací transsklerální laserové koagulace a kryoterapie. Devatenáct očí mělo tranzientní formu Zone 1ROP a 5 očí posteriorní formu Zone 1ROP. Průměrná sledovací doba byla 24 měsíců.

Výsledky:
Deset očí s tranzientní formou Zone 1 ROP léčených v předprahovém stadiu (prethreshold stage) mělo lepší anatomické i funkční výsledky oproti 9 očím s tranzientní formou Zone 1 ROP ošetřených v prahovém stupni (threshold stage). Všech 5 ošetřených očí s posteriorní formou Zone 1 ROP skončilo s nepříznivým čtvrtým a pátým stupněm ROP.

Závěr:
Vzhledem ke zvyšující se incidenci a přežívání dětí s nízkou a velmi nízkou porodní hmotností se ROP lokalizovaná v zóně 1 sítnice stává diagnostickým a léčebným problémem. Jako nadějné se ukazuje ošetřit sítnici dříve, již v předprahovém stupni Zone 1 ROP, tak jak je doporučeno studií ETROP (Early Treatment of ROP).

Klíčová slova:
retinopatie nedonošených v zóně 1 sítnice, kryoterapie, laserová fotokoagulace, tranzientní forma ROP, posteriorní forma Zone 1 ROP


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#