#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv implantace IOL na zrakovou ostrost, kontrastní citlivost a barvocit za 2 a 4 měsíce po operaci katarakty


Authors: J. Ventruba
Authors‘ workplace: Klinika nemocí očních a optometrie FN u sv. Anny a LF MU, Brno přednosta doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.
Published in: Čes. a slov. Oftal., 62, 2006, No. 2, p. 133-143

Overview

Cíl:
zhodnotit změny zrakové ostrosti, kontrastní citlivosti a barvocitu v závislosti na stanovené pooperační době a typu implantované IOL a porovnat zrakové funkce u pacientů s pseudofakií jednoho a obou očí.

Metodika:
45 pacientů s kataraktou bylo vyšetřeno před operací a dále za 2 a 4 měsíce po operaci katarakty. Zraková ostrost (ZO) testována na logMÚR tabuli s Landoltovými prstenci, kontrastní citlivost (KC) na tabuli Pelli-Robson a SWCT, barvocit (BC) pomocí Farnsworthova standardního D-15 testu a Lanthonyho desaturovaného D-15 testu. Soubor rozdělen na skupinu s pseudofakií jednoho oka a skupinu s pseudofakií obou očí a dále dle typu implantované PC IOL - PMMA nebo hydrofobní akrylát. Kontrolní soubor tvořily fakické osoby bez oční patologie.

Výsledky:
Po operaci katarakty došlo v obou skupinách k významnému zlepšení monokulární i binokulární ZO (p < 0,05), monokulární i binokulární KC na obou typech tabulí – Pelli-Robson (p < 0,05), SWCT ve všech prostorových frekvencích (p < 0,05), také došlo ke snížení počtu malých chyb ve Farnsworthově D-15 testu (p < 0,05), snížení počtu malých a velkých chyb v Lanthonyho desaturovaném D-15 testu (p < 0,05) a celkovému zlepšení barvocitu (p < 0,05). Výsledky vyšetření po 2 a 4 měsících se nelišily, vyjma KC v prostorové frekvenci 12 c/st (p < 0,05). Pacienti s pseudofakií obou očí měli pooperačně lepší binokulární ZO a KC v prostorových frekvencích 12 a 18 c/st a dosáhli hodnot srovnatelných s kontrolním souborem. Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v ZO, KC či BC mezi čočkami z PMMA a hydrofobního akrylátu.

Závěr:
zrakové funkce testované psychofyzikálními metodami ZO, KC a BC se pooperačně významně zlepšují, jsou po 2 měsících po operaci stabilní. Operace 2. oka zlepšuje binokulární zrakové funkce, jejichž úroveň se neliší od zdravých fakických osob. Typ implantované čočky neovlivnil výslednou ZO, KC ani BC.

Klíčová slova:
zraková ostrost, kontrastní citlivost, barvocit, typ IOL, operace 2. oka


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#