#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Optická koherentní tomografie u pars plana vitrektomie pro idiopatickou makulární díru


Authors: I. Cihelková 1;  P. Souček 1,2;  J. Šach 1
Authors‘ workplace: Oční klinika FNKV a 3. LF UK, Praha přednosta prof. MUDr. P. Kuchynka, CSc. 1;  Katedra oftalmologie IPVZ, Praha vedoucí prof. MUDr. P. Kuchynka, CSc. 2;  Ústav patologie FNKV a 3. LF UK, Praha přednosta prof. MUDr. Václav Mandys, CSc. 3
Published in: Čes. a slov. Oftal., 62, 2006, No. 2, p. 100-109

Overview

Operovali jsme 26 očí 25 nemocných s idiopatickou makulární dírou (IMD). Na konci sledovací doby (2-25 měsíců, průměrně 6 měsíců) byla IMD uzavřena u 20 (77 %) očí. Peeling membrana limitans interna po jejím obarvení trypanovou modří byl proveden u všech anatomicky úspěšných operací. K uzavření IMD ve stadiu Ib a II došlo u 11 (100 %) pacientů, ve stadiu III u 7 (64 %) pacientů a ve stadiu IV u 2 (50 %) pacientů.

Vizus se zlepšil průměrně ze 4/20 na 4/12. Ke zlepšení nebo stabilizaci vizu došlo u 85 % pacientů. U pacientů s uzavřenou IMD bylo vizu 4/10 nebo lepšího dosaženo ve 45 % případů. Z toho u 25 % pacientů s předoperačně nejlepším vizem došlo k jeho zlepšení průměrně na 4/8.

Patologický nález na vitreoretinálním rozhraní na druhém oku bez ablace zadní sklivcové membrány jsme v našem souboru zaznamenali pomocí optické koherentní tomografie (OCT) u 23 % případů.

OCT je zásadním vyšetřením pro hodnocení anatomického výsledku operace. U pacientů s IMD by mělo být provedeno vždy i u druhého oka pro možnost odhalení případných klinicky němých patologických nálezů na vitreoretinálním rozhraní.

Klíčová slova:
optická koherentní tomografie, idiopatická makulární díra, pars plana vitrektomie, peeling membrana limitans interna, trypanová modř, betametason


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#