#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trabekulektomie – dlouhodobé výsledky


Authors: J. Lochman 2;  J. Novák 3;  P. Rozsíval 1
Authors‘ workplace: Oční klinika Fakultní nemocnice, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc. 1;  Oční oddělení, Krajská nemocnice, Pardubice, přednosta doc. MUDr. Jan Novák, CSc. 2;  Ústav zdravotnických studií, Univerzita Pardubice ředitel prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc. 3
Published in: Čes. a slov. Oftal., 61, 2005, No. 2, p. 111-118

Overview

Cílem práce bylo retrospektivně a částečně prospektivně analyzovat výsledky trabekulektomií (TE) provedených na Oční klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové v období let 1990 až 2000 pomocí databázového programu GLAUKOM Access 97.

Provedli jsme statistickou analýzu 538 trabekulektomií provedených jako první hypotonizující výkon na sledovaném oku bez peroperačního použití antimetabolitů a cytostatik s dobou sledování 1 až 10 let. Základními hodnotícími kritérii byly změny nitroočního tlaku, vizu a farmakologické léčby po výkonu.

Průměrný věk operovaných byl 61,28 ± 14,58 let. Operace byly prováděny 11 chirurgy.

Po dobu sledování jsme prokázali hypotonizující efekt operace snížením průměrných hodnot nitroočního tlaku v souboru primárních TE z 28,42 ± 8,98 mm Hg na 16,53 ± 5,93 mm Hg. V první polovině sledované doby došlo k mírnému zlepšení vizu, v druhé se naopak vizus zhoršil. Předoperační průměrná hodnota vizu byla 0,59 ± 0,34, na konci sledovaného období pak 0,59 ± 0,33. Operace vedla u nemocných glaukomem k efektivnímu poklesu průměrného počtu nasazených antiglaukomatik po TE z 1,92 ± 0,83 na 0,89 ± 0,80 léku.

Naše šetření zřetelně ukázala, že trabekulektomie je i v současné době existence neperforujících operací základní a relativně jednoduchou hypotonizující technikou se širokým spektrem indikací a s relativně nízkým počtem komplikací.

Klíčová slova:
trabekulektomie, dlouhodobé výsledky


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#