#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Klin. Biochem. Metab., 30, 2022, No. 3, p. 67
Category: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Dovolte mi, abych vás pozdravila na prahu podzimu. I když tato slova píšu uprostřed nelítostných veder, doufám, že k vám se dostanou už v období, kdy počasí bude přívětivější. Ještě jednou bych vám všem ráda poděkovala, že jste mi svou volbou umožnili stanout v čele naší odborné společnosti, ČSKB ČLS JEP. Opravdu hluboce si toho vážím a děkuji zároveň i všem, kteří se na vedení společnosti podíleli a stále podílejí. Rádi bychom vás všechny informovali přes nové webové stránky společnosti a zároveň vás i zapojili do života společnosti. Nejen pro studenty, ale pro všechny, kteří se zajímají o obor, je určena možnost přístupu k edukačnímu portálu NEJM Knowledge a AACC learning lab. Je zde k dispozici přes 100 přednášek s tématy z biochemie, hematologie, imunologie a mikrobiologie. Oproti minulým letům je zdarma na jeden rok (standardní cena: 85 USD).

Všechno kolem nás se mění a není to nic zvláštního, bylo to tak vždy a musíme s tím počítat. Jsme tu od toho abychom se vyrovnali se vším, před co nás život a okolnosti postaví. A my to zvládneme. Samozřejmě, že to zvládneme. Proč si to myslím? Protože to prostě zvládnout musíme. Pracujeme v oboru, který pomáhá navracet lidem to nejcennější, co mají, jejich zdraví. Většina z nás si tento obor zvolila jistě hlavně pro to. V tomto oboru nevládnou peníze a mimořádnou prestiž si tu také vydobude málokdo. Snad také cítíte tu radost, když se vám podaří pomocí laboratorních výsledků nasměrovat lékaře ke správné diagnóze, podpořit správnou léčbu nebo odhalit nemoc v samotném počátku, kdy je možné ještě úspěšně zasáhnout.

V minulých dnech jsme na webovou stránku naší společnosti umístili překlad Etického kodexu pracovníka v klinické laboratoři, jak nás k tomu vyzvala Mezinárodní federace klinické chemie a laboratorní medicíny (IFCC). Jsou zde formulovány etické zásady a normy, podle nichž pracovníci v klinických laboratořích vykonávají své povolání. Požadavek vykonávat praxi v souladu s nejvyššími dosažitelnými etickými standardy je stejnou výzvou pro odborníky na všech úrovních odbornosti a pracovních zkušeností. Je zde popsána Zodpovědnost vůči pacientovi, vůči kolegům a profesi i vůči společnosti. Všechny nás zarazilo, že takovou výzvu, která v podstatě znamená: „Chovejte se slušně!“, je potřeba vůbec publikovat.

Je zde umístěn i Kodex etické obchodní praxe, který byl zpracován velmi podrobně Českou asociací výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro (CZEDMA), ve kterém se přesně definuje, jaká podpora ze strany firem je ještě přijatelná a co už v současné době není možné. Při čtení této velmi podrobné publikace si uvědomíte, kam až dospěla obava z toho, že by někdo mohl mít výhodu ze svého postavení a že zdravý rozum, důvěra a morálka jsou pojmy, které se asi opravdu někam ztratily.

Po dvouleté přestávce v osobních odborných kontaktech snad přichází zase období vzájemného setkávání bez všech omezení. Těším se na to nejbližší, kterým je tradiční Sympozium Klinické biochemie FONS v Pardubicích, které se koná ve dnech 18. - 20. 9. 2022 v prostorách Univerzity Pardubice. Ráda se s vámi všemi zase potkám.

Drahomíra Springer


Labels
Clinical biochemistry Nuclear medicine Nutritive therapist
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#