#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Klin. Biochem. Metab., 29, 2021, No. 1, p. 3
Category: Editorial

Vážení čtenáři,

v úvodníku posledního loňského čísla časopisu Klinická biochemie a metabolismus (KBM) jste se dozvěděli o změně na pozici vedoucího redaktora. Po pětiletém působení skončila prof. MUDr. Marta Kalousová, Ph.D. Navázala na práci svého předchůdce dr. Friedeckého a udržela pravidelné kvartální vydávání časopisu. Kromě původních studií, přehledných prací a abstrakt sjezdů byla v časopise zveřejněna všechna doporučení naší společnosti, z nichž mnohá vznikají ve spolupráci s ostatními odbornými společnostmi. Práci prof. Kalousové je třeba vysoce hodnotit: podařilo se jí – spolu s výkonnou redaktorkou Ing. Vávrovou – provést časopis nelehkým obdobím nesmyslné, nám všem vnucované honby za články v impaktovaných časopisech (toto období bohužel stále trvá). Časopis Klinická biochemie a metabolismus patří do seznamu recenzovaných neimpaktovaných časopisů, jejichž články jsou akceptovány při řešení výzkumných projektů v České republice. Bohužel se nepodařilo udržet jeho excerpci v mezinárodně uznávané databázi recenzovaných časopisů Scopus; je to dáno zejména malým podílem článků v anglickém jazyce. Prof. Kalousové zaslouženě patří můj dík; věřím, že i dále bude podporovat časopis svými radami i odbornými články a zůstane členkou redakční rady.

Od 1. ledna 2021 se stává vedoucí redaktorkou časopisu Ing. Jaroslava Vávrová, Ph.D. Jistě vám ji nemusím představovat. Má dlouholeté zkušenosti s vědeckou a publikační činností i s prací v klinické laboratoři; navíc velmi dobře zná situaci kolem časopisu Klinická biochemie a metabolismus: je jeho výkonnou redaktorkou nepřetržitě od r. 2005! Určitě nebude mít lehký úkol – jak jsem již uvedl, je bohužel málo atraktivní publikovat v českých časopisech, které nemají „impact factor“. Bude se potýkat s nedostatkem článků, nelehkým výběrem recenzentů, přesvědčováním sponzorů časopisu a dalšími problémy. Jednou z cest, jak získat větší počet příspěvků, je přesvědčit autory, aby své příspěvky posílali do KBM místo do jiných periodik – konkurentem je i bulletin FONS, kde vychází řada článků, které by byly vhodné i pro KBM. Další konkurenci představuje záplava tzv. „free access“ časopisů, lákajících na rychlé zveřejnění článku. Řada z nich má i impact factor, bohužel mezi nimi najdeme i ty „predátorské“, které nějaký časopis jen napodobují – po inkasování peněz jejich snaha skončí a zveřejnění se autor nedočká.

Dovolte, abych Ing. Vávrové popřál hodně úspěchů při práci vedoucí redaktorky; myslím, že jí mohu slíbit pomoc za celou redakční radu, výbor České společnosti klinické biochemie a za všechny její členy. 

Jaroslav Racek


Labels
Clinical biochemistry Nuclear medicine Nutritive therapist
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#