#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Botulotoxin A pro bederní sympatickou blokádu při syndromu regionální chronické bolesti


Published in: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 1, s. 54
Category:

Yoo Y, Lee CS, Kim J, Jo D, Moon JY. Botulinum Toxin Type A for Lumbar Sympathetic Ganglion Block in Complex Regional Pain Syndrome: A Randomized Trial. Anesthesiology. 2022 Feb 1;136(2):314-325. doi: 10.1097/ALN.0000000000004084. PMID: 34890455.

Komplexní regionální syndrom chronické bolesti v bederní oblasti má řadu omezujících a subjektivně velmi nepříjemných projevů senzorických, vazomotorických, motorických i trofických, spojených s pocením a prosáknutím. Patofyziologie není zcela přesně známa, vede podezření, že se jedná o převládnutí sympatiku; sympatické blokády jsou však jen zčásti úspěšné.

Studie výzkumného univerzitního týmu v Soulu otestovala připojení botulotoxinu typu A k blokádě sympatiku v bederní oblasti. Měřil se stupeň a trvání vzestupu kožní teploty a ústup bolesti v randomizované, dvojitě zaslepené studii při bolestivém syndromu, vyzařujícím do dolních končetin.

Do souboru bylo zařazeno 48 pacientů, rovnoměrně rozdělených do sledované skupiny se 75 m. j. botulotoxinu A, a do kontrolní skupiny s podáním místního anestetika. Hodnotila se změna relativní teploty kůže na plosce nohy a intenzita vnímané bolesti v obou skupinách při a po uplynutí jednoho měsíce a následně i po třech měsících.

Změna – zvýšení relativní teploty kůže byla ve skupině s botulotoxinem A významně větší oproti podání místního anestetika a rozdíl se udržel i po třech měsících. Značný ústup subjektivních obtíží – bolesti, byl ve skupině ošetřené botulotoxinem A rovněž patrný po jednom i po třech měsících; nežádoucí účinky nebyly ve sledované skupině zaznamenány.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine

Article was published in

Anaesthesiology and Intensive Care Medicine

Issue 1

2022 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#