#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Omezení léčby u nemocných na pracovištích typu ARO/JIP – jednodenní národní studie


Authors: R. Pařízková 1;  V. Černý 1;  K. Cvachovec 2;  I. Novák 3;  V. Šrámek 4;  D. Nalos 5
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny UK v Praze, LF v Hradci Králové a Fakultní nemocnice Hradec Králové 1;  Anesteziologicko-resuscitační klinika 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole, Praha 2;  I. interní klinika UK v Praze, LF a Fakultní nemocnice, Plzeň 3;  Anesteziologicko-resuscitační klinika LF Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 4;  Anesteziologicko-resuscitační oddělení, Masarykova nemocnice, Ústí nad Labem 5
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 5, s. 261-265
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Cílem studie bylo získání údajů o nemocných s omezením rozsahu léčby na ARO/JIP a způsobech omezení terapie.

Typ studie:
Prospektivní multicentrická jednodenní prevalenční studie.

Název a sídlo pracoviště:
Resuscitační oddělení a jednotky intenzivní péče.

Materiál a metoda:
Do dotazníkové studie byli zařazeni nemocní hospitalizováni na ARO/JIP v České republice, u kterých bylo indikováno v den studie (16. 3. 2005) omezení léčby. Byly zjišťovány údaje charakterizující typ pracoviště, nemocné s omezením terapie, způsoby omezení léčby, zápis v dokumentaci, informace rodině a postupy, které byly ponechány.

Výsledky:
Studie se zúčastnilo 78 pracovišť z České republiky, 56 typu ARO, 22 typu JIP, 32 univerzitních pracovišť, 39 okresních. V den studie bylo hospitalizováno 574 nemocných, omezení léčby mělo uvedeno 48 nemocných (8,36 %), zápis v dokumentaci byl proveden v 79 %, informace rodině byly podány v 64 %. Nerozšiřování léčby bylo indikováno u 31 nemocných (64,58 %), vysazení terapie u 15 (31,25 %), ukončení ventilační podpory u 1 nemocného (2 %). V univerzitních nemocnicích bylo lékaři častěji indikováno vysazení léčby, v okresních nemocnicích nerozšiřování léčby. Infuze, výživa, analgosedace a ventilační podpora byly nejčastěji ponechané postupy při ordinaci omezení terapie.

Závěr:
Studie prokázala praktické provádění postupů omezování léčby u nemocných na ARO/JIP, kde je preferován postup nerozšiřování léčby oproti vysazení. Nejčastěji jsou vysazovány postupy hemodialýza a podpora katecholaminy, nejméně je ukončováno podávání výživy, antibiotik, analgosedace a výjimečně byl aplikován postup ukončení ventilační podpory.

Klíčová slova:
omezení léčby – intenzivní péče


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#