#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zaměřeno na zdravou stravu (pro zuby): kyselé potraviny!

24. 1. 2017

Zdravá strava, zdravé zuby?! Ne vše, co je zdravé pro naše tělo, je rovněž zdravé pro naše zuby – zejména tehdy, když je takový negativní vliv spojen ještě s nesprávnou konzumací potravin a nápojů nebo když se dopouštíme stravovacích chyb. Na tomto místě bychom také rádi uvedli několik „pravidel chování“ pro prevenci zdraví ústní dutiny, která by měla být zohledněna.

Rizikový faktor - kyseliny

Každodenní dávka ovoce a zeleniny je součástí moderního aktivního životního stylu s orientací na výkon. Lehká strava bohatá na vitamíny a živiny zahrnuje ovoce a saláty. Jenže pokud se saláty ochucují pouze prefabrikovanými chuťovými přísadami a vinným octem, chybí nejen oleje, které jsou důležité z hlediska výživy a fyziologie, ale taková jídla jsou rovněž škodlivá pro zdraví našich zubů. Citrusové ovoce, čiré salátové zálivky s obsahem vinného octa, džusy, limonády, light nápoje – dokonce i ochucená nízkokalorická minerální voda – obsahují kyseliny (viz tabulka 1). Především kyselina citronová a kyselina fosforečná představují vážné riziko pro povrch zubů (viz. tabulka 2).


Erozivní potenciál potravin se odvíjí nejen od kyselin, které obsahují, ale taktéž od hodnoty pH (čím nižší hodnota, tím vyšší riziko eroze), pufrační kapacity (čím vyšší kapacita, tím vyšší riziko eroze) a koncentrace iontů vápníku a fosfátu (čím vyšší koncentrace, tím nižší riziko eroze). Přesné informace o konkrétních potravinách a léčivech naleznete v této práci: Lussi a kol.: Analysis of the erosive effect of different dietary substances and medications Br J Nutr (2011).


Kyselé zákusky, bonbony nebo sladkosti – rozložené v rámci dne – útočí na zubní sklovinu a zvyšují riziko vzniku zubního kazu a eroze.

Rizikový faktor: častá konzumace potravin a nápojů

  • Významnou úlohu při poškozování zubů hrají kromě nesprávného výběru potravin stravovací a pitné návyky a narušené stravovací chování.
  • Časté svačiny neposkytnou zubům dostatek času na regeneraci.
  • Při práci na směny si lidé pomáhají udržet pozornost kolovými nápoji.
  • Mladí lidé sebou často neustále nosí limonády.
  • Zákusky, energetické tyčinky a limonády si lze zakoupit všude z automatů na pracovištích.
  • V mnohých kancelářích je často náhradou za hlavní jídlo mísa s pochoutkami.

Rada odborníka na stravování

Jak by mohla vypadat alternativa? Jaké potraviny jsou zdravé, příjemné a nezávadné pro zuby?

Jídlo

Slogan propagovaný Německou asociací pro stravování (DGE) „5krát denně“ by měl být pro všechny všeobecným cílem.

Pět porcí zeleniny a ovoce denně – přičemž je nutné dávat pozor na kyselé potraviny – rozložených do tří hlavních jídel nebo konzumovaných jako svačiny v syrové nebo čerstvé podobě.

Nápoje

V zásadě platí toto: vodovodní voda je nejdůležitějším a nejbezpečnějším nápojem z hlediska obecného zdraví a zdraví zubů.
K uspokojení požadavků na tekutiny podobně pomáhají také káva a (zelený nebo černý) čaj, avšak pouze v rozumném množství. Pokud jde o prevenci zdraví ústní dutiny, jsou neškodné také bylinné čaje; naopak příležitostná konzumace ovocných čajů, jako je například šípkový čaj, může být zdrojem mimořádného množství kyselin. Nápoje pro sportovce, jako jsou potravinové výrobky pro sportovce, jsou skutečně přínosné pouze pro vrcholové sportovce.

Jestliže hrají hlavní úlohu v úbytku zubní skloviny vlivem kyselin nápoje, postačí zpravidla jednoduchá změna v pitných návycích. Z důvodu kyselé hodnoty pH byste neměli během dne konzumovat džusy a limonády (v postupných doušcích), a to bez ohledu na to, že mohou být osvěžující, zejména ne tehdy, když obsahují přidaný cukr. Při každé takové konzumaci dochází k útokům kyselin a zubního kazu. Běžně prodávané ovocné džusy mohou být až pětkrát až osmkrát erozivnější než příslušné ovoce.

Konzumaci kyselých potravin je nejlepší doplnit o konzumaci ochranných, neutralizujících mléčných výrobků, například tvarohového dezertu nebo kousku sýra, a těmi uzavřít hlavní jídlo.

Preferujte potraviny, které vyžadují aktivní žvýkání

Vše, co vyžaduje důkladné žvýkání, stimuluje sekreci slin a je tak přínosné. Jablko ke svačině proto nepředstavuje pro zuby žádný problém; a syrové potraviny, jako jsou mrkev, kedluben nebo paprika, jsou obzvláště vhodné. Chybu neuděláte, ani když sáhnete po ořechách nebo sýru. Přidejte do svého jídelníčku mimořádně křupavé potraviny vyžadující aktivní žvýkání – a to jak do hlavních jídel, tak, je-li to třeba, do svačin.

Dr. Gerta van Oost

Ernährungsmedizinische Kommunikation und Beratung

Meerbuscher Strasse 45a · 41540 Dormagen · Německu



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#