#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv ústní vody s obsahem fluoridu sodného na remineralizaci počínajících kazů skloviny – studie in situ

11. 1. 2017

Prevence zubního kazu sestává ze tří základních pilířů: pravidelného odstraňování biofilmu ze zubního povrchu, prodloužení přestávek mezi příjmem potravy a tzv. fluoridové prevence. Posledně jmenovaná má své odpůrce i zastánce, faktem ale zůstává, že fluoridy mají na remineralizaci skloviny vliv.

Tuto skutečnost potvrdila i zde prezentovaná studie thajských a japonských autorů o efektivitě ústní vody při remineralizaci počínajících kazů skloviny.

Průběh studie

Celkem 12 dobrovolným ortodontickým pacientům byl do jednoho z ortodontických zámků zafixován vzorek demineralizované skloviny odebraný z uměle připraveného zubu. Dobrovolníci pak byli rozděleni na 4 skupiny: první si čistila zuby zubní pastou s fluoridy 2× denně, druhá používala navíc výplach fluoridovanou ústní vodou s obsahem NaF 0,05 % po obědě, třetí vyplachovala před spaním a čtvrtá 2× denně. Po 21 dnech byly odečteny změny ve sledované sklovině pomocí mikro-CT.

Závěr

Výsledky ukázaly, že používání ústní vody spolu se zubní pastou výrazně podporuje remineralizaci a zastavení rozvoje zubního kazu ve sklovině. Nejvíce pak při vyplachování ústní vodou 2× denně. Data tedy ukazují, že na frekvenci užívání ústní vody záleží, a mohou vést i k novým doporučením pro pacienty se zvýšenou kazivostí zubů.

(jez)

Zdroj: Songsiripradubboon S., Hamba H., Trairatvorakul C., Tagami J. Sodium fluoride mouthrinse used twice daily increased incipient caries lesion remineralization in an in situ model. J Dent 2014; 42 (3): 271–278, doi: 10.1016/j.jdent.2013.12.012.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#