Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Zubní kaz: Novinky
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Erozivní poškození zubů − příčiny a prevence

Specializace: dentální hygienista ortodoncie stomatologie
Téma: Zubní kaz

Vydáno: 21.3.2017

Erozivní poškození zubů − příčiny a prevence

Erozivní poškození zubů vzniká působením kyselin na tvrdé zubní tkáně, ztrátou jejich tvrdosti a postupným ubýváním skloviny i dentinu. Zpočátku bývá eroze nepozorována, problém přichází až ve chvíli, kdy jsou tvrdé zubní tkáně natolik oslabené, že se zuby stávají citlivými na tepelné a jiné podněty.

Základem je pečlivá anamnéza

Jak zabránit tomu, aby pacienti dosahovali až těchto pokročilých stadií? Nezbytná je pečlivá diagnostika a změna pacientských návyků.

První známky erozivního poškození zubů mohou být velmi nenápadné. Například pro přední řezáky je typické prosvítání a ztenčování incizní hrany či vznik prohlubní v kousacích ploškách molárů a premolárů. V tuto chvíli je nutné na erozivní poškození zubů pomyslet a pacienta pečlivě vyzpovídat. Zjišťujeme, jaké potraviny a nápoje během dne požívá, kolik a s jakými intervaly. Eroze může být způsobená i častým zvracením či gastroezofageálním refluxem. I na to se tedy pacienta musíme zeptat.

Načasování a způsob příjmu kyselých potravin

Význam kyselých potravin na erozi je dlouhodobě známý, doposud ale chyběla klinická data o tom, jak důležité je načasování jejich příjmu a spojitost s abrazí způsobenou zubním kartáčkem. Skupina lékařů z londýnské King’s College proto na toto téma provedla klinickou kontrolovanou studii, které se zúčastnilo 300 pacientů s diagnostikovaným erozivním poškozením zubů a 300 kontrolních pacientů ve stejné věkové skupině.

Výsledky ukázaly, že příjem kyselých potravin mezi jídly zvyšuje nebezpečí vzniku eroze, zatímco příjem kyselých potravin spolu s jídly nemá na erozi významný vliv. Pití kyselých nápojů zvyšuje riziko eroze při jídlech i mezi nimi, naopak čištění zubů do 10 minut od příjmu kyselých potravin či nápojů nemá na vznik eroze žádný vliv. 

Výběr správné zubní pasty

Kromě omezení příjmu kyselých nápojů je riziko eroze možné snížit rovněž používáním správné zubní pasty. Nejslibnější výsledky má zubní pasta s obsahem fluoridů, chitosanu a chloridu cínatého, která v porovnání s ostatními zubními pastami chrání zuby od ztráty tvrdé tkáně způsobené kyselinami.  

(jez)

Zdroje:
1. Carvalho T. S., Lussi A. Combined effect of a fluoride-, stannous- and chitosan-containing toothpaste and stannous-containing rinse on the prevention of initial enamel erosion-abrasion. J Dent 2014; 42 (4): 450−459, doi: 10.1016/j.jdent.2014.01.004.
2. O’Toole S., Bernabée E., Moazzezemail R., Bartlett D. Timing of dietary acid intake and erosive tooth wear: a case-control study. J Dent 2017 Jan; 56: 99−104, doi: 10.1016/j.jdent.2016.11.005.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2/5, hodnoceno 2x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Odborná konzultace pro halitózu

Úvod

Odborná diagnostika při konzultaci k halitóze musí přesáhnout rozsah běžné stomatologické prohlídky. Informace získané při konzultaci se liší od všeobecné anamnézy odebírané ve stomatologické ordinaci. Anamnéza u pacientů trpících halitózou rovněž slouží k identifikaci pacientů s halitózou, která má psychický původ v raném stádiu, takže je možné provést správná opatření (Nagel a kol. 2006). Halitóza může být úspěšně léčena pouze tehdy, když jsou shromážděny a vyhodnoceny všechny údaje z anamnézy a klinická data týkající se halitózy. Úspěch léčby lze tedy předpokládat pouze tehdy, když je přizpůsobena jednotlivým pacientům. V mnoha případech je každý typ standardní léčby odsouzen k neúspěchu.

Zaměřeno na zdravou stravu (pro zuby): kyselé potraviny!

Zdravá strava, zdravé zuby?!

Ne vše, co je zdravé pro naše tělo, je rovněž zdravé pro naše zuby – zejména tehdy, když je takový negativní vliv spojen ještě s nesprávnou konzumací potravin a nápojů nebo když se dopouštíme stravovacích chyb. Na tomto místě bychom také rádi uvedli několik „pravidel chování“ pro prevenci zdraví ústní dutiny, která by měla být zohledněna.

Vliv ústní vody s obsahem fluoridu sodného na remineralizaci počínajících kazů skloviny – studie in situ

Prevence zubního kazu sestává ze tří základních pilířů: pravidelného odstraňování biofilmu ze zubního povrchu, prodloužení přestávek mezi příjmem potravy a tzv. fluoridové prevence. Posledně jmenovaná má své odpůrce i zastánce, faktem ale zůstává, že fluoridy mají na remineralizaci skloviny vliv.



Všechny novinky