#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

75 let prof. MUDr. Karla Trnavského, DrSc.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 51(12): 1413
Kategorie: Osobní zprávy

Hora ruit ...

Zdá se mi, jako by to bylo nedávno, kdy jsem vážil život a dílo tehdy 70letého prof. MUDr. Karla Trnavského, DrSc. Připomínám, že se narodil 6. prosince 1930 v Brně.

Co se za uplynulých pět let v jubilantově života běhu změnilo? Prof. Trnavský zůstává stále svůj. Má natrvalo fixovaný stejný hodnotový žebřík. Nic neslevil ze svých ideálů, etických postulátů, zásad a postojů. Ani zubu času se nedaří nahlodat mnohostrannou aktivitu, pozitivní myšlení a životní elán charismatické osobnosti, jakou prof. Trnavský bezesporu je.

Ordinuje stále pilně v Arthrocentru, podílí se na mnohostranné činnosti IPVZ, přednáší na fakultě a zasedá v redakčních radách odborných medicínských časopisů. Má neutuchající invenci a tvůrčí nutkání. Jeho jméno je kontinuálně uváděno v autorských rejstřících edičních plánů zdravotnických nakladatelství. Publikuje neméně zdatně v lékařských časopisech. Je vítaným aktivním hostem na vědeckých konferencích, stejně jako na akcích odborných společností v celé České republice. Buduje a úspěšně v život uvádí gerontorevmatologii, jíž u nás položil základní kámen.

Neomezuje se však jen na odbornou činnost. Pěstuje kulturu v širokém slova smyslu. Je součástí jeho životního stylu odjakživa. S prof. Trnavským se můžete setkat v divadle, na koncertě, nevynechá žádnou výstavu výtvarného umění, která stojí za shlédnutí. V poslední době si dokonce našel čas ke psaní beletrie, i když jejími čtenáři jsou zatím jen jeho nejbližší přátelé a šuplík.

Prof. Trnavský akcentuje čím dál tím více nutnost a potřebu humánní etiky, morálky a lidské důstojnosti. Nejen v každodenním životě, ale i v profesi lékaře zvlášť. Proto se ve svých publikacích tolik zamýšlí nad vztahem a komunikací mezi lékařem a nemocným. V jeho úvahách rezonují dnes už klasická slova prof. Charváta: „Lékař nesmí být arogantní, chladný, bez citu. V lidech musí vzbuzovat úctu a důvěru, nikoliv strach. Lékaři jsou součástí společnosti. Nestojí nad ní jako elita, která by nerespektovala lidské hodnoty. Kultura je stejně důležitá jako vědění…“ (J. Charvát: Stáří se dívá na svět, 1973).

Z prof. Trnavského vyzařují bohaté životní zkušenosti, ratio, psýché i spiritus. To vše se v něm snoubí do hluboké moudrosti nezvykle harmonické osobnosti.

Chtěl bych nakonec ještě zdůraznit jeho filosofický fundament a lásku k vědě věd. „Quod optimus medicus, etiam philosophus“ (Galénos z Pergamu).

Q.B.F.F.S.

V úctě a přátelství Tvůj

Miroslav Vykydal

Prof. MUDr. Miroslav Vykydal, DrSc.,

Olomouc

Doručeno do redakce: 2. 2. 2005


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 12

2005 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#