#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika adherence k tromboprofylaxi enoxaparinem u pacientů se srpkovitou anémií

3. 1. 2024

Tromboembolická nemoc patří mezi běžné komplikace nemocných se srpkovitou anémií (SCD). Nedávno publikovaná studie nicméně ukazuje, že adherence pacientů k předepsané tromboprofylaxi není příliš vysoká.

Úvod

Retrospektivní analýza publikovaná v časopisu Expert Review of Hematology se zaměřila na adherenci hospitalizovaných dospělých pacientů se srpkovitou anémií k předepsané tromboprofylaxi. Zatímco podle předchozích výzkumů v běžné populaci adherence k tromboprofylaktickému enoxaparinovému režimu během hospitalizace dosahuje 73–94,9 %, data o pacientech s SCD dosud nebyla k dispozici.

Metodika studie

Do studie bylo zahrnuto 72 pacientů s mediánem věku 28 let, kteří byli vyšetřeni v nemocnici pro vazookluzivní krizi v průběhu roku 2019. V rámci tromboprofylaxe jim bylo předepsáno 30–40 mg nízkomolekulárního heparinu (LMWH) enoxaparinu denně. Pro účely analýzy byli rozděleni do 3 skupin podle adherence k terapii:

  • Skupina 1 dostala všechny předepsané dávky.
  • Skupina 2 dostala 1–99 % předepsaných dávek.
  • Skupina 3 enoxaparin vůbec neužívala.

Samostatně bylo hodnoceno 30 pacientů, kteří byli hospitalizováni opakovaně.

Výsledky

Data se hodnotila z celkem 172 kontaktů s pacienty. Do skupiny 1 jich patřilo celkem 26 %, do skupiny 2 se zařadilo 27 % a ve třetí skupině jich byla necelá polovina – 47 %. Celkově bylo podáno pouze 37 % předepsaných dávek.

Při hodnocení nemocných, kteří byli hospitalizováni opakovaně, byly výsledky podobné. Celkem se jednalo o 131 návštěv, kdy do skupiny 1 patřilo 18 % pacientů, ve skupině 2 jich bylo 28 % a do skupiny 3, která léčbu neužívala vůbec, jich patřila více než polovina – 53 %. Celkově bylo u těchto nemocných podáno pouze 29 % předepsaných dávek.

Závěr

Vzhledem k vysokému riziku tromboembolické nemoci mezi pacienty se srpkovitou anémií je tromboprofylaxe nutnou součástí hospitalizace, na kterou je třeba dohlížet a kontrolovat, zda jsou léky skutečně podávány tak, jak je předepsáno. K zamyšlení je i fakt, že aktuálně neexistují žádné guidelines pro tromboprofylaxi u nemocných s SCD. Samozřejmostí je dostatečná komunikace a edukace ohledně aplikace enoxaparinu, případně nabídnutí alternativního přípravku.

(jala)

Zdroj: Sakon C., Nikirk M., O'Brien A. R. W. Enoxaparin adherence for venous thromboembolism prophylaxis in hospitalized patients with sickle cell disease. Expert Rev Hematol 2023 Feb; 16 (2): 147–150, doi: 10.1080/17474086.2023.2162499.



Štítky
Angiologie Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství Chirurgie všeobecná Interní lékařství Onkologie Ortopedie Traumatologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#