#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ERS 2023: Erdostein a jeho metabolit Met-1 při infikování virem SARS-CoV-2 modulují vrozenou imunitu a oxidační stres

18. 10. 2023

V rámci zářijového kongresu Evropské společnosti pro respirační onemocnění (ERS 2023) nemohla chybět ani problematika COVID-19. Mezi late-breaking sdělení byl zařazen i e-poster odborníků z Milánské univerzity, kteří se ve své studii zabývali potenciálem erdosteinu a jeho aktivního metabolitu Met-1 v léčbě tohoto onemocnění, a to na základě výzkumu jeho aplikace do buněk infikovaných SARS-CoV-2.

Úvod

SARS-CoV-2, jenž je původcem onemocnění COVID-19, může u pacientů s touto infekcí způsobit závažný stav známý jako „cytokinová bouře“, pro nějž je charakteristická nadprodukce prozánětlivých faktorů. Pro patogenezi SARS-CoV-2 je navíc typický nedostatek glutathionu, což následně vede ke změně redoxního stavu buněk a tkání infikovaných zmíněným virem. V této souvislosti jsou předmětem zájmu antioxidační vlastnosti erdosteinu a jeho aktivního metabolitu Met-1.

Metodika, průběh a cíle studie

Účelem citované studie bylo vyhodnotit účinky erdosteinu a Met-1 na dráhy vrozené imunity zprostředkované interferony typu 1 a inflamasomem v buňkách A549 infikovaných SARS-CoV-2. Autoři výzkumu dále analyzovali glutathionovou dráhu ve snaze popsat dopady na oxidační stres.

Nejprve byl proveden test virové infekce na buňkách A549, a to přidáním erdosteinu nebo Met-1 v různých dávkách (100 µg/ml a 1000 µg/ml) po infikování virem SARS-CoV-2 (sérotyp B.1). Po uplynutí 72 hodin od infekce byla provedena extrakce a izolace RNA z buněk. Analyzovány byly signální dráhy vrozené imunitní odpovědi a oxidační stres, a to s využitím sady 60 optimalizovaných RT-PCR testů.

Výsledky

Buňky infikované SARS-CoV-2 a ošetřené 1000 µg/ml obou sloučenin vykazovaly nadměrnou expresi genů účastnících se procesů oxidačního stresu a glutathionové dráhy (GPX2, GUSB, CAT, PRDX5). Byla pozorována také overexprese genů stimulovaných interferony a složek inflamasomu (CARD6, CASP1, CASP4, DDX58, IFNA1 a NLRP4) a snížení úrovně exprese interleukinu 6 (IL-6).

Závěr

Erdostein a jeho aktivní metabolit Met-1 aktivovaly antivirovou imunitní odpověď stimulací drah interferonů typu 1 a inflamasomu. Obě dotčené molekuly vykazovaly antioxidační účinek, který může zpozdit nebo zmírnit poškození buněk, a to zejména prostřednictvím jejich schopnosti vychytávat volné radikály. Tato zjištění naznačují, že erdostein a Met-1 by mohly mít efekt v léčbě virových infekcí.

(esr)

Zdroj: Strizzi S., Danzo F., Vanetti C. et al. Erdosteine and its metabolite Met-1 modulate innate immunity and stress oxidative state in SARS-CoV-2 infection. e-poster, ID3854. ERS International Congress, Milano, 2023 Sep 9−13. 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#