#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rovnováha a rehabilitace – pevně na zemi i s roztroušenou sklerózou

1. 11. 2023

Velká část pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) trpí poruchami rovnováhy. Jaké jsou možnosti nefarmakologické terapie těchto potíží dle nejnovějších studií?

Úvod

Rovnováhu − tedy schopnost kontrolovat těžiště těla ve vztahu k opěrné bázi − můžeme dělit na statickou, dynamickou (proaktivní) a reaktivní. Zejména ta reaktivní (schopnost vyrovnat se s nečekanými výchylkami těžiště těla) je zásadní pro předcházení pádům. Zachování posturální kontroly vyžaduje komplexní interakci mezi nervovým a muskuloskeletálním systémem včetně nepoškozených aferentních vstupů do centrálního nervového systému. A vzhledem k tomu, že u RS dochází mimo jiné často i k poruchám citlivosti, svalové síly, spasticitě, narušení propriocepce nebo poruchám zraku, je deficit posturální kontroly u těchto pacientů velmi častým a komplexním příznakem. Není divu, že je popisován výskyt poruch rovnováhy a chůze u 50–80 % z nich. Pád potom postihne alespoň jednou ročně přibližně polovinu pacientů s RS.

Rehabilitace v kostce

Výsledky klinických rehabilitačních a fyzioterapeutických studií, které byly primárně zaměřeny na zlepšení rovnováhy u osob s RS, souhrnně zpracovává přehledový článek českých autorů z loňského roku. Za účelem rešerše bylo vyhledáno celkem 183 klinických studií publikovaných v letech 2000–2020, z nichž bylo zařazeno 104. Z hodnocených intervencí se nejčastěji jednalo o:

  • individuální balanční trénink (n = 14)
  • posilování (n = 11)
  • trénink chůze (n = 10)
  • cvičení s využitím robotických systémů (n = 10)
  • cvičení s využitím herních systémů (tzv. exergaming; n = 10)
  • trénink s vibračními plošinami (n = 10)
  • skupinový balanční trénink (n = 8)
  • domácí cvičební program (n = 7)
  • cvičení pilates (n = 6)
  • kombinovaný trénink využívající aerobní a posilovací cvičení (n = 6)
  • cvičení ve vodním prostředí (n = 3)

Popisované studie se svým designem výrazně lišily. Drtivá většina z nich však sledovala možnost cvičení pro zlepšení rovnováhy u osob s lehčí neurologickou disabilitou, kde se vesměs intervence jevily jako efektivní. Přesná délka cvičení a počet cvičebních hodin, který je nutný, aby bylo u osob s RS možné dosáhnout klinicky významného zlepšení, nejsou známy. Ze studií sledujících efekt intervencí zaměřených na trénink rovnováhy u seniorů však víme, že je potřeba nejméně 50 terapeutických jednotek.

Pouze malé množství studií se zaměřilo na osoby se středním a vyšším deficitem dle Kurtzkeho škály (Expanded Disability Status Scale /EDSS/ 4–7). U těchto pacientů se zdá být efektivní 7týdenní skupinový balanční trénink využívající posilování svalů hlubokého stabilizačního systému spolu se senzitivní stimulací tréninkem dual task, dále intenzivní 4týdenní rehabilitační pobyt doplněný posilovacím tréninkem, vestibulární rehabilitací prováděnou 5× týdně po dobu minimálně 4 týdnů a trénink chůze s využitím robotických systémů. Naopak pouze edukační program o problematice pádů s edukací domácího cvičení nevedl ke změně sledovaných parametrů. Dostatečně efektivní nebylo u osob chodících s oporou (EDSS ≥ 6) ani posilování svalů dolních končetin doplněné elektrogymnastikou.

Taj-či − rovnováha duše a těla

Pozadu nezůstali ani naši východní sousedé, kteří dostáli svému geografickému postavení a zaměřili se na komplexní zbraň východní kultury. Po dobu 1 roku sledovali pacienty trénující taj-či a vyhodnocovali vývoj stability (včetně posturografie), ale i nálady, kognice a kvality života. Po roce došlo k signifikantnímu zlepšení ve všech testech hodnotících rovnováhu, v testu chůze na 25 stop (25 Feet Walk Test), úzkosti i v kognitivních testech.

Sportem ku stabilitě

Rehabilitace a pravidelná fyzická aktivita jsou nepostradatelnou součástí terapie roztroušené sklerózy. A to platí i o terapii poruch rovnováhy. Pro dosažení dostatečného efektu však musí být balanční trénink dostatečně intenzivní, pravidelný a dlouhodobý.

(dos)

Zdroje:
1. Cameron M. H., Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. Handb Clin Neurol 2018; 159: 237−250. doi: 10.1016/B978-0-444-63916-5.00015-X.
2. Menkyová I., Šťastná D., Novotná K. et al. Effect of Tai-chi on balance, mood, cognition, and quality of life in women with multiple sclerosis: a one-year prospective study. Explore (NY) 2023 Aug 6: S1550-8307(23)00171-4, doi: 10.1016/j.explore.2023.07.011.
3. Novotná K., Menkyová I., Janatová M. Poruchy rovnováhy u osob s roztroušenou sklerózou a možnosti rehabilitační terapie – aktuální poznatky kontrolovaných klinických studií. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie 2022; 85 (2): 110−126, doi: 10.48095/cccsnn2022110.



Štítky
Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#