#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

fSCIG u starších nemocných s PID či SID v reálné klinické praxi

12. 1. 2023

Práce týmu německých a nizozemských autorů předkládá data o reálném klinickém používání subkutánního 10% imunoglobulinu facilitovaného hyaluronidázou (fSCIG) u starších nemocných s primárním (PID) či sekundárním (SID) imunodeficitem.

Specifika imunodeficiencí u starších osob

PID a SID představují skupiny heterogenních onemocnění, pro něž je charakteristická dysfunkce různých složek imunitního systému. Mezi nejčastější projevy imunodeficitů patří porucha produkce protilátek, kvůli níž jsou tito pacienti náchylnější k infekcím. Jedním z řešení tohoto problému je substituční terapie imunoglobuliny − v závislosti na etiologii imunodeficitu často dlouhodobá.

Starší osoby představují velmi zajímavou skupinu jedinců trpících imunodeficitem. Představují až 9 % všech případů PID a mají zvýšené riziko rozvoje SID na podkladě lymfoproliferačních onemocnění nebo expozice chemoterapii či imunosupresivní léčbě. Platí také, že počet starších lidí s imunodeficitem celosvětově narůstá. Další výzvou u této skupiny nemocných jsou i různá přidružená onemocnění.

Sledovaná skupina nemocných v reálné praxi

Autoři ve své práci shrnuli retrospektivně získaná data od 16 nemocných starších 65 let léčených fSCIG (všichni dostali minimálně jednu infuzi přípravku). Údaje byly sbírány v průběhu 2letého období ve 4 léčebných centrech v Německu a Nizozemsku.

Průměrný věk nemocných dosahoval 69,9 roku, u 10 nemocných se jednalo o PID a u 6 o SID. Průměrná délka trvání léčby od zahájení aplikace fSCIG činila 1,6 roku (rozmezí 0−2,7 roku). 14 nemocných již dříve dostalo jiný typ substituční léčby. Nejčastějšími komorbiditami u těchto jedinců byly chronická obstrukční plicní nemoc, arteriální hypertenze, koronární onemocnění, astma a osteoporóza.

Výsledná zjištění

Většina infuzí byla aplikována samotnými pacienty v domácím prostředí (69 %), ostatní dostávali léky za pomoci sestry či rodinného lékaře. Jednotlivé dávky činily 20−35 g ve frekvenci každé 3−4 týdny. Infuze byly podávány pomocí pumpy s maximální rychlostí 300 ml/hod. Většina nemocných si také aplikovala přípravek do jedné oblasti, na kterou byli zvyklí, zpravidla do břicha.

Celková průměrná sérová hladina IgG u nemocných dostávající fSCIG činila 10,0 g/l, což většina ošetřujících lékařů považovala za uspokojivý výsledek.

Nejčastěji popisovanými lokálními nežádoucími příhodami byly zarudnutí, vyrážka či bolest v místě podání infuze.

Závěr

Tato práce poskytla data z reálné klinické praxe ukazující, že fSCIG je snadno proveditelnou a dobře tolerovanou léčebnou možností u starších pacientů s imunodeficitem, včetně aplikace v domácím prostředí. Aplikace může být upravena dle aktuálních potřeb nemocného s ohledem na objem infuze, léčebný interval a další faktory mající vliv na způsob podávání léčby.

(eza)

Zdroj: van Paassen P., Pittrow D., Schidegger C. et al. Use of recombinant human hyaluronidase-facilitated subcutaneous immunoglobulin in elderly patients. Immunotherapy 2020; 12 (2): 131−139, doi: 10.2217/imt-2019-0175.

   

VV-MEDMAT- 79611; datum přípravy 12/2022

Aktuální informace o přípravku HyQvia ZDE.



Štítky
Alergologie a imunologie Dětská otorinolaryngologie Dětská pneumologie Hematologie a transfuzní lékařství Otorinolaryngologie Pediatrie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#