#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obkladové roztoky pro lepší péči o rány

19. 3. 2023

Přestože rány v různé fázi hojení vyžadují rozdílné druhy léčby, nezbytnou součástí každého převazu je očištění rány a jejího okolí od zbytků tkání a mikroorganismů a ochrana před reinfekcí. Snadné čištění a zvlhčení ran umožňují moderní obkladové roztoky. Efektivní léčba zároveň přináší klinické a ekonomické benefity.

Úvod

Při převazech je nutné nejen dbát na výměnu primárního a sekundárního krytí, ale rovněž pečovat o ránu a její okolí. K odstranění ulpívajících vrstev krémů a past (hydrofobní vrstvy) v těchto místech se běžně používají oleje (magistraliter nebo olejové HVLP). Samotné čištění rány by mělo být co nejšetrnější a co nejméně bolestivé. Správně očištěná rána přispívá ke zvýšení účinnosti hojení rány. Efektivní léčba zároveň přináší klinické a ekonomické benefity. 

Význam roztoků k ošetření rány 

Obkladové roztoky šetrně oplachují a mechanicky čistí ránu. Jsou vhodné ke každodenní hygieně rány a léčbě ranné infekce. Důkladné odstranění nečistot, strupů, krust a biofilmu z rány je zásadní pro rychlejší hojení, přičemž provlhčení rány umožňuje snazší, rychlejší a méně bolestivé převazy a zlepšuje kvalitu života pacientů s chronickými ranami. 

V současné době jsou na trhu zastoupené roztoky s obsahem antiseptických látek a povrchově aktivních látek, a to samostatně nebo v jejich kombinaci. Tyto roztoky je možné kombinovat s ostatními moderními způsoby krytí ran.  

Pestrá paleta využití v klinické praxi

Přípravek HydroClean® Solution obsahující unikátní kombinaci povrchově aktivní látky poloxameru a antiseptického polyhexanidu (PHMB) je účinnou ochranou před multirezistentními a mykotickými patogeny (methicilin rezistentní Staphylococcus aureus /MRSA/, vankomycin-rezistentní enterokoky /VRE/, Candida albicans) a brání reinfekci. Poloxamer usnadňuje penetraci antiseptika do spodiny rány.  

Dermatologicky nezávadný roztok HydroClean® Solution je vhodný k dlouhodobému užívání při ošetřování ran akutních, chronických (dekubity, bércové a diabetické vředy) nebo infikovaných i při paliativní léčbě onkologických ran. Antimikrobiální vlastnosti roztoku působí preventivně proti tvorbě biofilmu na obvazových a krycích materiálech. Díky svým vlastnostem je dobře snášený alergickými a diabetickými pacienty. 

Tento roztok se širokým spektrem využití je vhodný ke každodennímu ošetření močových katétrů a pokožky v okolí stomií, píštělí a abscesů. Lze jej použít při popáleninách 1. a 2. stupně, poleptání chemikáliemi nebo při poranění elektrickým proudem či ionizujícím zářením.  

Závěr

Terapie nehojících se ran je zdlouhavá a složitá a v jejím průběhu mohou nastat další komplikace. Preventivní opatření pro zabránění reinfekce a udržování rány v čistotě za využití obkladových roztoků výrazně přispívají ke zlepšení kvality života a spokojenosti pacientů. V neposlední řadě umožňují rychlejší a ekonomicky výhodnější léčbu ran. 

(lexi) 

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Zdroje: 
1. Procházková R., Pokorná A. Péče o okolí rány. Dermatologie pro praxi 2017; 11 (4): 204–208.
2. Jednodušší péče o rány s HydroClean Solution. Léčba rány, 2023. Dostupné na: www.lecbarany.cz/clanky/jednodussi-pece-o-rany-s-hydrocleanr-solution
3. Klinické využití polyhexanidu pro vyplachování akutních i chronických ran. Léčba rány, 2023. Dostupné na: www.lecbarany.cz/clanky/klinicke-vyuziti-polyhexanidu-pro-vyplachovani-akutnich-i-chronickych-ran



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#