#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Miniinvazivní léčba pilonidálního sinu: laserová a podtlaková terapie jako šetrná a účinná modalita

24. 11. 2023

Rostoucí incidence pilonidálního sinu přispívá k rozvoji nových metod léčby. Zkušenosti z Nemocnice AGEL Přerov ukazují, že metody SiLaC (sinus laser ablation of the cyst) a NPWT (negative pressure wound therapy) představují v případě pilonidálního sinu šetrný a účinný postup, který urychluje léčbu i následnou rekonvalescenci.

Charakteristika onemocnění a pokroky v jeho terapii

Pilonidální sinus je akutní nebo chronické onemocnění, které postihuje podkožní tukovou vrstvu zejména v oblasti kostrče. Nejčastěji se vyskytuje u osob ve věkové kategorii 16−28 let. Incidence v Česku je 26 nemocných na 100 000 obyvatel a s diagnózou se častěji potýkají muži. Důvodem rostoucí incidence je podle MUDr. Karly Jankové z Nemocnice AGEL Přerov zejména sedavý způsob života.

Při léčbě pilonidálního sinu se v minulosti využívala především incize s drenáží, antibiotická léčba a marsupializace (vyříznutí ložiska). Po ní následovalo zdlouhavé hojení v řádu týdnů či měsíců a četné recidivy. Novější postupy s miniinvazivními metodami léčby ovšem přinášejí lepší výsledky a minimum případů recidivy.

Laser a podtlak urychlují léčbu

Poradna pro hojení ran v Nemocnici Agel Přerov od roku 2019 využívá metodu SiLaC v kombinaci s NPWT. Spojení miniinvazivní laserové chirurgie s podtlakovou terapií urychluje zacelení dutiny a brání vzniku reziduálních abscesových ložisek. Zákrok se provádí obvykle v celkové anestezii a pacient při něm leží na břiše s podloženou pánví. Ústí fistule je vyříznuto kruhovým skalpelem a po vyčištění rány se dutina ošetřuje laserovým paprskem. Ústími píštělí se protahuje tenký hadicový drén k odvodu zbylého sekretu a je vytvořen podtlak. Po 2 dnech je odstraněna drenáž a opětovně naložen podtlakový systém (obvykle na −90 mmHg) na 24 hodin. Hospitalizace trvá ve většině případů 3 dny.

Poznatky z praxe

Zkušenosti z přerovského pracoviště, kde od roku 2019 provedli 47 operací pilonidálního sinu metodou SiLaC + NPWT, ukazují, že doba hojení s plným zajizvením pooperačních ran činí 2−3 týdny. K recidivě došlo pouze ve 2 případech, a to u pacienta po pádu na hýždě 3 měsíce po operaci a u obézní ženy, u níž bylo naložení NPWT problematické kvůli extrémní obezitě.

(pak)

Zdroj: Janková K. Využití NPWT při operaci pilonidálního sinu. Nemocnice AGEL Přerov, 2023.



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#