#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co prozradil dotazníkový průzkum mezi americkými lékaři o praktických zkušenostech s využíváním beta-blokátorů v léčbě hypertenze?

6. 12. 2018

Recentně publikovaný kvantitativní průzkum porovnával zkušenosti z praxe a zvyky kardiologů a praktických lékařů při předepisování beta-blokátorů pacientům s hypertenzí.

Účastníci průzkumu

Internetového 20minutového průzkumu se zúčastnilo 103 praktických lékařů (PL) a 59 kardiologů, kteří pravidelně předepisují beta-blokátory (BB). Za poslední měsíc ošetřil každý kardiolog průměrně 500 pacientů s hypertenzí, z čehož bylo asi 29 % nových, a každý PL průměrně 400 hypertoniků, zahrnujících zhruba 20 % nových.

Preskripce beta-blokátorů − výsledná zjištění

BB předepsali kardiologové ve 46 % případů a PL ve 28 %. V 1. linii léčby hypertenze používají obě specializace nejčastěji inhibitory ACE (u 39 %, resp. 41 % pacientů). BB jsou v iniciální léčbě u kardiologů 2. nejčastějším antihypertenzivem (u 30 % pacientů), u PL jsou až na 4. místě (17 %, po diuretikách a sartanech), což znamená významný rozdíl. U diabetiků jsou v 1. linii léčby předepisovány ACEi ještě častěji, BB použije při zahájení léčby hypertenze u diabetiků 16 % kardiologů a 10 % PL.

Až 3/4 hypertoniků léčených BB tvoří pacienti s prediabetem nebo obezitou. Z diabetiků má BB předepsány asi 1/4 pacientů u obou specializací. Američtí lékaři předepisují nejčastěji metoprolol a karvedilol.

Jako hlavní důvody, proč k léčbě hypertenze nezvolí BB, respondenti uváděli únavu, dále nedostatek energie a oficiální doporučení pro léčbu hypertenze.

Vnímání jednotlivých BB z pohledu kliniků

Výsledky týkající se vnímání jednotlivých BB v souvislosti s určitou klinickou charakteristikou ukázaly, že si lékaři spojují nebivolol se selektivitou k receptorům β1, nebivolol a karvedilol s vazodilatací a účinností u starších pacientů, metoprolol se snížením srdeční frekvence a atenolol a metoprolol s nárůstem tělesné hmotnosti a hyperglykémií.

(zza)

Zdroj: Egan B., Flack J., Patel M., Lombera S. Insights on β-blockers for the treatment of hypertension: a survey of health care practitioners. J Clin Hypertens (Greenwich) 2018 Oct; 20 (10): 1464–1472, doi: 10.1111/jch.13375.



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#