#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinky a mechanismus působení atorvastatinu na plicní hypertenzi při levostranném srdečním selhávání

22. 10. 2016

Plicní hypertenze při levostranném srdečním selhání je jednou z nejčastějších forem plicní hypertenze. Na jejím zhoršení se následně podílí i zvýšení vaskulární rezistence v důsledku remodelace plicních cév. V následující studii byla hodnocena potenciální úloha atorvastatinu v procesu vaskulární plicní remodelace a význam jeho podávání při hypertrofii pravé komory u krys s postižením levého srdce v důsledku zvýšení overloadu (příčné aortální zúžení).

Remodelace plicních cév, proliferace a apoptóza

Zvýšení tlaků v plicních cévách vede k remodelaci plicních cév a zvýšení plicní rezistence. Na patogenezi různých kardiovaskulárních onemocnění, včetně plicní hypertenze, se dle výsledků studií podílí i RhoA/Rho-kináza. RhoA je malý protein s GTPázovou aktivitou, Rho-kináza je jeden z hlavních působících efektorových proteinů. Vazbou RhoA na vazebnou doménu Rho-kinázy se aktivuje regulační funkce hladkosvalových buněk ve stěně cév, zahrnující proliferaci, migraci a kontrakci. Proto je možné inhibicí Rho-kinázy předejít rozvoji plicní hypertenze při levostranném srdečním selhání nebo jej zmírnit.

Výsledky ukazují, že léčba atorvastatinem po dobu 9 týdnů vedla u pokusných zvířat k ústupu plicní hypertenze, potlačení remodelace plicních cév i hypertrofie pravé komory. Atorvastatin významně snížil expresi proteinu RhoA a vedl k potlačení zánětlivé infiltrace plic. Přestavba plicních cév je běžným nálezem u těžkého levostranného srdečního selhání. Léčba atorvastatinem (10 mg/kg/den po dobu 9 týdnů) zmírnila růst tloušťky a proliferaci svalových buněk cévní stěny v plicích inhibicí RhoA/Rho-kinázy.

Limitací této studie je, že nebyla provedena echokardiografie. Nicméně předchozí práce již ukázala, že model použitý v této studii svojí charakteristikou odpovídá diastolickému srdečnímu selhání.

Závěr

Studie demonstrovala, že atorvastatin má schopnost zabránit přestavbě plicních cév v krysím modelu plicní hypertenze prostřednictvím snížení exprese RhoA/Rho-kinázy, inhibicí proliferace a stimulací apoptózy hladkosvalových buněk stěny cév. Zároveň tlumí zánět plicních tepen.

(ave)

Zdroj: Wang Q., Guo Y. Z., Xue J. J. et al. The effects and mechanism of atorvastatin on pulmonary hypertension due to left heart disease. PLoS One 2016; 11 (7): e0157171, doi: 10.1371/journal.pone.0157171.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#