#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová intranazální forma azelastinu s flutikasonem prokázala bezpečnost při dlouhodobé léčbě chronické rýmy

23. 10. 2014

Roční randomizovaná studie s 612 pacienty s chronickou rýmou prokázala dobrou snášenlivost nové intranazální formy přípravku obsahujícího azelastin-hydrochlorid a flutikason-propionát. Nebyly zjištěny žádné změny, které by bránily jeho dlouhodobému užívání.

Cílem této mezinárodní otevřené studie bylo zhodnotit dlouhodobou bezpečnost kombinace azelastin + flutikason v lékové formě s novým systémem intranazální aplikace. Pacienti s chronickou alergickou nebo vazomotorickou rýmou byli randomizováni v poměru 2 : 1 k podávání této kombinace s dávkováním 1 vstřik do každé nosní dírky 2× denně (denní dávka azelastinu 548 μg, flutikasonu 200 μg) nebo samotného flutikasonu s dávkováním 2 vstřiky do každé nosní dírky 1× denně (denní dávka flutikasonu 200 μg). Bezpečnost a snášenlivost byla hodnocena po 1, 3, 6, 9 a 12 měsících.

Výsledky ukázaly nízkou a srovnatelnou incidenci nežádoucích příhod souvisejících s léčbou v obou terapeutických skupinách (9,4 % u kombinace a 11,1 % u flutikasonu). Celkový výskyt těchto příhod v průběhu léčby klesal a neobjevily se žádné pozdní nežádoucí příhody. Vyšetření nosní sliznice neukázalo ulcerace ani perforace septa. Rovněž nebyly zjištěny žádné neočekávané výsledky očního a laboratorního vyšetření ani klinicky významné rozdíly mezi skupinami z hlediska hladiny kortizolu v séru.

Studie prokázala, že novou intranazální formu přípravku s azelastinem + flutikasonem lze bezpečně podávat pacientům s chronickou rýmou nejméně po dobu 1 roku.

 (zza)

Zdroj:  Berger W. E., Shah S., Lieberman P., et al. Long-term, Randomized Safety Study of MP29-02 (a Novel Intranasal Formulation of Azelastine Hydrochloride and Fluticasone Propionate in an Advanced Delivery System) in Subjects With Chronic Rhinitis. J Allergy Clin Immunol Pract. 2014 Mar-Apr; 2 (2): 179–85; doi: 10.1016/j.jaip.2013.09.019



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#