#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nástup účinku azelastinu u sezónní alergické rýmy je rychlejší než u perorálních antihistaminik

21. 3. 2014

Randomizovaná dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie se 70 dospělými pacienty se sezónní alergickou rýmou (SAR) ukázala rychlejší nástup účinku azelastinu v nosním spreji v porovnání s loratadinem a cetirizinem. Spokojenost s léčbou byla u azelastinu a cetirizinu vyšší než u loratadinu.

Randomizovaná dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie se 70 dospělými pacienty se sezónní alergickou rýmou (SAR) ukázala rychlejší nástup účinku azelastinu v nosním spreji v porovnání s loratadinem a cetirizinem. Spokojenost s léčbou byla u azelastinu a cetirizinu vyšší než u loratadinu.

Účinnost azelastinu při zmírňování příznaků SAR byla již dříve prokázána. Cílem této studie bylo zhodnotit nástup účinku azelastinu v nosním spreji v porovnání s perorálními antihistaminiky loratadinem 10 mg a cetirizinem 10 mg.

Léčba byla pacientům podána po expozici pylu v tzv. jednotce pro expozici prostředí, což je validovaný model SAR. Příznaky byly hodnoceny podle skóre nosních příznaků (TNSS) a primárním sledovaným parametrem byla doba do nástupu účinku (definovaného jako pokles TNSS, který je statisticky významně větší než u placeba).

Ve skupině s azelastinem byl nástup účinku zjištěn již v prvním sledovaném časovém okamžiku, tj. 15 minut po podání dávky (p < 0,001). Oproti tomu cetirizin a loratadin zajistily pokles TNSS významně větší než placebo až po 60 minutách (p = 0,015), resp. po 75 minutách (p = 0,034). Celkovou účinnost hodnotilo jako dobrou nebo velmi dobrou 46 % pacientů ve skupině s azelastinem, 51 % s cetirizinem a 30 % s loratadinem v porovnání s 18 % pacientů, kteří dostali placebo.

Jak autoři této studie, publikované v květnu 2013, uzavřeli, dané výsledky ukazují, že azelastin by mohl být díky rychlému zmírnění příznaků SAR výhodnějším lékem než perorální antihistaminika.

(zza)

Zdroj: Ellis A. K. et al. A four-way, double-blind, randomized, placebo controlled study to determine the efficacy and speed of azelastine nasal spray, versus loratadine, and cetirizine in adult subjects with allergen-induced seasonal allergic rhinitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2013 May 1; 9 (1): 16.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#