#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Azelastin s flutikasonem v novém intranazálním aplikátoru je terapií první volby u alergické rýmy

10. 11. 2014

Velké kontrolované studie prokázaly rychlou a dlouhodobou účinnost kombinace azelastinu s flutikasonem v nosním spreji na nosní i oční příznaky u pacientů s alergickou rýmou.

Velké kontrolované studie prokázaly rychlou a dlouhodobou účinnost kombinace azelastinu s flutikasonem v nosním spreji na nosní i oční příznaky u pacientů s alergickou rýmou. Potvrdily výhody oproti dosavadní terapii, tj. intranazálním kortikosteroidům, a jsou nyní terapií první volby u pacientů se středně závažnou až závažnou alergickou rýmou, která je u řady z nich při aktuální léčbě nedostatečně kontrolována.

Na začátku roku 2014 publikovali autoři z USA a Evropy práci shrnující výsledky vývoje nové intranazální formy obsahující azelastinhydrochlorid a flutikasonpropionát. Výhodou tohoto přípravku je nejen moderní farmaceutická forma, ale i propracovaný aplikátor. Kombinace azelastinu s flutikasonem byla ve velkých randomizovaných dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných studiích porovnávána s dosavadní terapií první volby. Nová léčba prokázala dvojnásobnou účinnost z hlediska zmírnění nosních a očních příznaků než při podávání samotného azelastinu nebo flutikasonu, a to u pacientů se závažnějším postižením, navíc bez ohledu na sezónu. Klinicky relevantní odpovědi (zmírnění nosních příznaků o 50 %) bylo dosaženo u většího počtu pacientů léčených přípravkem obsahujícím kombinovanou léčbu než intranazálními kortikosteroidy či antihistaminiky v monoterapii a navíc o několik dní dříve. U pacientů s chronickou rýmou (sezónní i nealergickou) dosáhlo 7 z 10 pacientů po jednom měsíci léčby kombinovaným přípravkem poprvé bezpříznakového období, nástup účinku byl o několik dní rychlejší než u intranazálních kortikosteroidů a účinnost přetrvávala 52 týdnů.

I když nemáme nedostatek přípravků na léčbu alergické rýmy, žádný z nich nezajišťuje vždy úplné zmírnění všech příznaků. Proto se kombinace azelastinu v flutikasonem v novém intranazálním aplikátoru právem stala terapií první volby u pacientů se středně závažnou až závažnou alergickou rýmou.

(zza)

Zdroj: Derendorf H., Meltzer E. O., Hermann R., et al. Clinical development of an advanced intranasal delivery system of azelastine hydrochloride and fluticasone propionate. Drugs Today (Barc). 2014 Jan; 50 (1): 15–31; doi: 10.1358/dot.2014.50.1.2094806.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#