#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výzkum využití helmintů v léčbě roztroušené sklerózy je dosud na počátku

30. 5. 2014

Epidemiologické údaje a experimentální parazitární infekce helminty u myší ukazují, že by molekuly produkované těmito parazity mohly příznivě ovlivňovat imunitní odpověď a tím i průběh autoimunitních onemocnění, jako je roztroušená skleróza (RS).

Epidemiologické práce naznačují, že autoimunitní choroby včetně RS jsou méně časté u osob s infekcí helminty. Tato pozorování byla ověřena u myší s experimentální kolitidou, RS, diabetem 1. typu a astmatem. Kolonizace helminty vedla ve všech případech k ochraně před těmito chorobami. Utlumení zánětlivé odpovědi při infekci helminty vzbudilo zájem z důvodu potenciální klinické účinnosti řízené infekce helminty u pacientů s autoimunitními chorobami.

Dosud provedené klinické studie s Trichura suis ova neo Necator americanus larvae u RS byly ovšem malé, krátkodobé a zaměřovaly se především na bezpečnost a ověření epidemiologických zjištění. Žádné nežádoucí účinky spojené s infekcí popsanými parazity v nich nebyly pozorovány. Přesto je třeba výsledky interpretovat velmi opatrně. Objektivní přínos tohoto terapeutického postupu musejí zhodnotit větší klinické studie.

Další možnost nabízí využití molekul produkovaných helminty schopných modulovat imunitní odpověď. Výsledky experimentů s těmito molekulami u myší jsou příznivé, ovšem zbývá ještě dlouhá cesta od tohoto výzkumu k jejich potenciálnímu klinickému využití.

(zza)

Zdroj: Correale J. Helminth/Parasite treatment of multiple sclerosis. Curr Treat Options Neurol. 2014 Jun; 16 (6): 296; doi: 10.1007/s11940-014-0296-3.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#