#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv infekční mononukleózy a nikotinismu na rozvoj roztroušené sklerózy

24. 1. 2011

Predispozice pro vznik roztroušené sklerózy je ovlivněna genetickými faktory a rizikovými vlivy okolního prostředí. Mezi základní vlivy okolního prostředí se řadí infekce virem Epstein-Barrové, manifestující se jako infekční mononukleóza (IM), a nikotinismus.

Jejich vztah ke vzniku onemocnění RS byl prokázán v několika kazuistikách a kohortových studiích. Předpokládá se, že nikotinismus je spojen se zvýšeným rizikem konverze choroby do sekundární progresivní RS.

Autoři metaanalýzy vyhledali v databázi Medline články týkající se RS a její spojitosti s infekční mononukleózou a kouřením. Podle obsahu abstrakt pak byly vybrány kazuistiky nebo kohortové studie, vhodné pro zařazení do metaanalýzy. Studie musely obsahovat odhad rizika pro RS v souvislosti s IM nebo s kouřením ještě před stanovením diagnózy RS.

V závěrečné analýze bylo do skupiny s IM zahrnuto 19 390 pacientů a 16 007 kontrolních osob, do skupiny hodnotící vliv kouření 2 543 pacientů a 457 137 kontrolních osob. Celkové relativní riziko pro vznik RS po IM bylo 2,17 (95% interval spolehlivosti 1,97 až 2,39, p <10-54; 18 studií) a pro kouření (kuřák vs nekuřák) 1,51 (95% interval spolehlivosti 1,38 až 1,66, p <10-18; 10 studií). Mezi studiemi nebyla prokázána statisticky významná heterogenita. Relativní riziko kouření pro konverzi RS na sekundární progresivní formu bylo 1,88 (95% interval spolehlivosti 0,98 až 3,61, p = 0,06; 4 studie). Tato hodnota nedosáhla statistické významnosti a navíc studie vykazovaly výraznou různorodost.

Provedená metaanalýza bezpochyby prokázala jednoznačnou souvislost mezi roztroušenou sklerózou a infekční mononukleózou i kouřením. Nicméně epidemiologické studie poukazují spíše na spojitost uvedených faktorů s RS než na jejich příčinnou souvislost. Další vědecké práce by se proto měly zaměřit na buněčné a molekulární mechanismy, které by vysvětlovaly podstatu této asociace. V budoucnu bude také potřebné zabývat se ve větším měřítku vlivem kouření na rozvoj sekundární progresivní RS, jejichž souvislost provedená metaanalýza jednoznačně nepotvrdila.

(moa)

Zdroje:

Handel AE, Williamson AJ, Disanto G, Handunnetthi L, Giovannoni G, Ramagopalan SV. Meta-analysis of multiple sclerosis susceptibility following infectious mononucleosis and smoking. 26th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), Gothenburg, Švédsko. Prezentováno 14. října 2010.

Handel AE, Williamson AJ, Disanto G, Handunnetthi L, Giovannoni G, et al. An Updated Meta-Analysis of Risk of Multiple Sclerosis following Infectious Mononucleosis. PLoS ONE 5(9):e12496. doi:10.1371/journal.pone.0012496



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#