#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv fampridinu s prodlouženým uvolňováním na chůzi a rovnováhu

3. 8. 2015

Zhoršení hybnosti je u roztroušené sklerózy (RS) velmi časté, ve většině případů má negativní dopad na život nemocného. Fampridin je novou látkou, která může ovlivnit zejména chůzi či rovnováhu. Studie MOBILE hodnotila efekt fampridinu s prolongovaným uvolňováním (PR-fampridin) na chůzi a na dynamickou/statickou rovnováhu a také jeho bezpečnost u nemocných s RS.

Zhoršení hybnosti je u roztroušené sklerózy (RS) velmi časté, ve většině případů má negativní dopad na život nemocného. Fampridin je novou látkou, která může ovlivnit zejména chůzi či rovnováhu.

Studie MOBILE hodnotila efekt fampridinu s prolongovaným uvolňováním (PR-fampridin) na chůzi a na dynamickou/statickou rovnováhu a také jeho bezpečnost u nemocných s RS. Studie byla randomizovaná dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná. Zařazeni byli pacienti s progresivní či relaps-remitentní RS, jejichž skóre EDSS (Expanded Disability Status Scale) bylo 4,0–7,0. Nemocní byli léčeni PR-fampridinem či placebem podávanými dvakrát denně po dobu 24 týdnů. Cíle léčby zahrnovaly změny ve 12položkové škále chůze u RS (MSWS-12), test času vstanutí a chůze (Timed UP nad Go, TUG) a test rovnováhy (Berg Balance Scale, BBS).

Do studie bylo zahrnuto 132 nemocných celkem ze 6 zemí. Léčba PR-fampridinem vedla k vyššímu mediánu zlepšení skóre MSWG-12, rychlosti dle TUG i celkového skóre BBS ve srovnání s placebem. PR-fampridin byl dobře tolerován.

Studie MOBILE ukázala, že podávání PR-fampridinu vede k časnému a setrvalému zlepšení chůze i rovnováhy.

(eza)

Zdroj: Hupperts R. et al. Prolonged-release fampridine and walking and balance in MS: randomised controlled MOBILE trial. Mult Scler – publikováno online 28. dubna 2015; doi: 10.1177/1352458515581436



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#