#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání tří různých přístupů, jak zvládat únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou – rehabilitace, edukace a medikace

28. 8. 2014

Únava je častým příznakem roztroušené sklerózy (RS), který ale výrazně ovlivňuje běžný život pacienta a snižuje jeho kvalitu. Příčiny i následky únavy u RS jsou multidimenzionální, a proto i jejich zvládání vyžaduje komplexní přístup zdravotníků i pacienta. V běžné klinické praxi se jako základní přístup k danému problému využívá medikace a rehabilitace.

Únava je častým příznakem roztroušené sklerózy (RS), který  ale výrazně ovlivňuje běžný život pacienta a snižuje jeho kvalitu. Příčiny i následky únavy u RS jsou multidimenzionální, a proto i jejich zvládání vyžaduje komplexní přístup zdravotníků i pacienta. V běžné klinické praxi se jako základní přístup k danému problému využívá medikace a rehabilitace.

Cílem předkládané práce autorů z Kanady bylo průzkumem literatury srovnat tři postupy užívané ke zvládnutí únavy jako příznaku RS – rehabilitaci, edukaci pacienta v plánování zátěže a medikaci. Autoři prohledali databáze PubMed, Embase a CINAHL podle klíčových slov roztroušená skleróza, únava, úspora energie, Amantadine, Modafinil a randomizovaná klinická studie. Zadaným kritériím vyhledávání odpovídalo 230 prací publikovaných do srpna 2013. Po pročtení fulltextů identifikovali autoři 18 prací týkajících se rehabilitace a 7 farmakologických studií.

Rehabilitace se zdála být úspěšnější v redukci nebo minimalizaci pacientem udávané únavy ve srovnání s podáváním léků i edukací pacienta. Farmakologické intervence jsou důležité, nicméně často pacientům nepřinesou dostatečnou úlevu.

Únava negativně ovlivňuje život pacientů s RS. U těchto pacientů by proto ke zvládnutí únavy měly být využívány všechny možnosti léčby, od cvičení přes edukaci v plánování zátěže až po farmakologické intervence.

(epa)

Zdroj: Asano M., Finlayson M. L. Meta-analysis of three different types of fatigue management interventions for people with multiple sclerosis: exercise, education, and medication. Mult Scler Int. 2014; 2014: 798285; doi: 10.1155/2014/798285. Epub 2014 May 14.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#