#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sportovním lezením proti roztroušené skleróze?

20. 3. 2018

Lezení patří mezi sporty, se kterými se neurologický deficit na první pohled neslučuje. Ale opak je pravdou a zdá se, že správně praktikované lezení může podporovat léčbu roztroušené sklerózy.

Doplňková léčba pro zmírnění intenzity příznaků

Roztroušená skleróza (RS) je chronické onemocnění, které zatím neumíme zcela vyléčit. Soustředíme se především na chorobu modifikující léčbu a řešení příznaků podle aktuálního stavu nemocného. Ale neměli bychom zapomínat ani na léčbu doplňkovou, která může mít také významný vliv na intenzitu některých příznaků.

„Terapeutické lezení“

Ke zmírnění únavy se doporučují vytrvalostní a balanční cvičení. Je ale sport jen subjektivní záležitostí, nebo skutečně podporuje léčbu? To je otázka, jež zajímá snad každého nemocného a kterou se pokusil zodpovědět tým německých vědců. Zaměřili se na sportovní lezení, přesněji řečeno na jeho modifikaci zvanou „terapeutické lezení“.

Může se vám to zdát jako podivná myšlenka, ale má to své opodstatnění. Sportovní lezení totiž vyžaduje použití různých pohybových funkcí, při vhodném postupu je velmi šetrné a vhodné i pro osoby s neurologickým deficitem. Právě volba správných pohybových sekvencí z něj dělá terapeutické lezení.

Možné benefity

Autoři této metaanalýzy si vytkli nesnadný cíl. Terapeutické lezení má totiž relativně krátkou historii a studií, jež by zkoumaly jeho dopad na roztroušenou sklerózu, je zatím málo, s pestrou metodikou i závěry. Za pomoci dalších studií ale ukazují na možný prospěch z tohoto sportu:

  • Zvýšení svalové síly a tím i funkční kapacity a kvality života.
  • Zmírnění únavy, které je společné více sportovním aktivitám.
  • Díky sociální interakci na sportovišti nemocní získávají sebevědomí.
  • Nezanedbatelným účinkem je i prevence obezity, která má vliv na řadu pochodů v lidském organismu a může ovlivňovat rovněž průběh nemoci.

Bezpečnostní pokyny

Autoři terapeutické lezení doporučují, ale zároveň upozorňují, že je třeba dbát na bezpečnost:

  • Lezení na umělé stěně je bezpečnější než ve volné přírodě.
  • Jištění shora (top rope) je vhodnější než jiné metody.
  • Základem bezpečnosti je adekvátní chování lezců, a to nejen při lezení, ale i při přípravě − vždy je proto nutné ověřit bezvadný stav vybavení.
  • Doporučuje se lezení ve dvou − lezci se navzájem hlídají, aby nedělali chyby zvyšující bezpečnostní rizika.

(pez)

Zdroj: Steimer J., Weissert R. Effects of sport climbing on multiple sclerosis. Front Physiol 2017 Dec 19; 8: 1021, doi: 10.3389/fphys.2017.01021.

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#