#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti glykoproteinu v myelinu oligodendrocytů a detekce demyelinizačních onemocnění u dětí

27. 6. 2011

Infekční agens mohou indukovat tvorbu autoprotilátek mechanismem zvaným molekulární mimikry, který je založen na shodě v určitých aminokyselinových sekvencích nebo prostorovém uspořádání molekuly mikrobiálních antigenů a struktur vlastního organismu. Myelinový bazický protein (MBP) je považován za nejdůležitější autoantigen v patogenezi roztroušené sklerózy (RS).

Infekční agens mohou indukovat tvorbu autoprotilátek mechanismem zvaným molekulární mimikry, který je založen na shodě v určitých aminokyselinových sekvencích nebo prostorovém uspořádání molekuly mikrobiálních antigenů a struktur vlastního organismu. Myelinový bazický protein (MBP) je považován za nejdůležitější autoantigen v patogenezi roztroušené sklerózy (RS).

V pokusech na zvířatech byl prokázán demyelinizační účinek protilátek proti myelinovému bazickému proteinu a proti glykoproteinu v myelinu oligodendrocytů (MOG). Předpokládá se, že tyto protilátky hrají důležitou roli nejen u RS, ale i u dalšího autoimunitního reaktivního onemocnění CNS – akutní diseminované encefalomyelitidy (ADEM). Protilátky proti MOG se mohou nalézat u dospělých s různou frekvencí výskytu, některé studie prokázaly přítomnost těchto protilátek i v dětské populaci s RS a ADEM. U pacientů s RS jsou často detekovány protilátky proti viru Epsteina-Barrové (EBV), který může aktivovat autoreaktivní specifické T lymfocyty. Tyto buňky pak atakují vybrané antigeny myelinu a spouštějí kaskádu pochodů vedoucí k axonální demyelinizaci.

Autoři zmiňované studie se zaměřili na sledování výskytu protilátek proti glykoproteinu v myelinu oligodendrocytů (MOG) a proti myelinovému bazickému proteinu (MBP) u dětských pacientů s různými zánětlivými nemocemi CNS (RS, ADEM, virová encefalitida). Výsledky pak srovnávali s hladinami protilátek u zdravých dětí. Protilátky v séru proti MOG a MBP byly měřeny pomocí ELISA metody a průtokové cytometrie (FACS) u 11 dětí s ADEM, u 22 dětí s RS, u 4 dětí s akutní virovou encefalitidou a u 13 zdravých dětí z kontrolní skupiny.

Současně byly vyšetřovány protilátky proti EBV. Výsledky prokázaly, že protilátky proti MOG byly nalezeny pouze u dětí s demyelinizačním procesem. U akutní diseminované encefalomyelitidy byly tyto protilátky vysoce reaktivní. Reaktivita protilátek proti MBP byla nalezena shodně u všech vyšetřovaných skupin dětí. Přítomnost těchto protilátek nebyla asociována s přítomností protilátek proti EBV a nebyla ovlivněna věkem, pohlavím nebo průběhem nemoci.

Autoři studie závěrem konstatovali, že protilátky proti glykoproteinu v myelinu oligodendrocytů (MOG) nelze považovat vzhledem k jejich nízké specifitě za specifický biomarker pro určitou chorobu. Jejich stanovení však může být přínosné pro potvrzení diagnózy akutní diseminované encefalomyelitidy (ADEM) v nejasných případech.

(moa)

Zdroj: Highly reactive anti-myelin oligodendrocyte glycoprotein antibodies differentiate demyelinating diseases from viral encephalitis in children. Mult Scler. 2011 Mar;17(3):297-302. Epub 2010 Dec 22.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#