#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Motorická a senzorická odpověď po perkutánní stimulaci tibiálního nervu u pacientů s roztroušenou sklerózou s dysfunkcí dolních močových cest

17. 2. 2014

Stimulace tibiálního nervu je efektivní léčebný postup při dysfunkci dolních močových cest u pacientů s roztroušenou sklerózou. Dle závěrů studie na 83 pacientech je léčba efektivní, více než 50% zlepšení subjektivních příznaků popisuje 61 % léčených pacientů.

Stimulace zadního tibiálního nervu (posterior tibial nerve stimulation – PTNS) je efektivní léčebný postup při dysfunkci dolních močových cest (lower urinary tract symptoms – LUTS) u roztroušené sklerózy (RS).

Pacienti s RS a LUTS, kteří nereagovali na předchozí léčbu, byli po dobu 12 týdnů léčeni pomocí PTNS. Před zahájením PTNS bylo provedeno urodynamické vyšetření k následnému sledování motorické, senzorické i kombinované odpovědi na léčbu PTNS a k vyhodnocení, zda typ odpovědi může předpovědět výsledek léčby vnímaný pacientem. LUTS byl před léčbou a po ní hodnocen pomocí třídenního zapisování vylučování moči a pacientských dotazníků (dotazník o vnímání nucení na močení, náplni močového měchýře, urgencích, kvalitě života). Jako účinná byla léčba PTNS hodnocena, pokud došlo k > 50% zlepšení pacientem vnímaných příznaků. Jednotlivé druhy odpovědí (senzorická, motorická, kombinovaná) byly následně srovnány ve skupině reagujících a nereagujících pacientů.

Do studie bylo zahrnuto 83 pacientů, z nichž 61 % (51/83) na léčbu reagovalo. Senzorická odpověď byla zaznamenána u 64 % pacientů (53/83), motorická u 6 % (5/83) a u 30 % (25/83) pacientů byla přítomna kombinovaná senzoricko-motorická odpověď. Senzorická odpověď samotná nebo i v kombinaci s motorickou měly lepší vliv na pacientem vnímané zlepšení obtíží než izolovaná motorická odpověď (p = 0,001).

Senzorická odpověď, izolovaná nebo v kombinaci s motorickou, je u pacientů po PTNS častější a lépe asociovaná s pacientem vnímaným zlepšením potíží.

(epa)

Zdroj: Zecca C., Digesu G. A., Robshaw P., et al. Motor and sensory responses after percutaneous tibial nerve stimulation in multiple sclerosis patients with lower urinary tract symptoms treated in daily practice. Eur J Neurol. Publikováno online 3. ledna 2014; doi: 10.1111/ene.12339



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#