#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je možné odlišení familiární a sporadické formy roztroušené sklerózy dle MRI?

9. 4. 2013

Role genetické predispozice v rozvoji roztroušené sklerózy (RS) je všeobecně přijímána a informace o podobné predispozici může být pro rodinné příslušníky velmi důležitá. Američtí lékaři se ve své studii vydané v Multiple Sclerosis Journal zaměřili na nález na MRI a snažili se zjistit, zdali by tato metoda mohla být v odlišení sporadického a familiárního onemocnění přínosná.

Metody

Této prospektivní studie se zúčastnilo 758 pacientů s RS, jejichž rozložení bylo následující:

  • průměrný věk 46,2 let ± 10,1 roku;
  • trvání onemocnění 13,6 ± 9,2 roku;
  • EDSS (Expended Disability Status Scale) 3,4 ± 2,1;
  • 477 pacientů s relaps-remitující formou, 222 pacientů se sekundárně progresivní formou, 30 pacientů s primárně progresivní formou, 29 pacientů s izolovaným klinickým syndromem;
  • 196 pacientů (25,9 %) mělo pozitivní rodinnou anamnézu.

U jednotlivých pacientů byla MRI hodnocena pomocí následujících kritérií: měření léze, známky atrofie mozku, poměr magnetizačního transferu (MTR – magnetization transfer ratio) a difuzně váženého zobrazení (DWI – diffusion-weighted imagining).

Výsledky

Skupina pacientů s pozitivní rodinnou anamnézou měla větší rozsah léze v T1-váženém obraze (T1-lesion volume) a menší MTR stejného obrazu (MTR of L1-lesion volume). Žádné jiné rozdíly mezi skupinami se sporadickým a familiárním výskytem RS nebyly v konvenčním ani nekonvenčním MRI popsány.

Zatímco familiární forma RS byla spojena se závažnější formou T1-lézí a příslušným MTR, v klinickém stavu pacientů se sporadickým a familiárním výskytem RS nebyly patrné žádné rozdíly. Proto by pochopení genetického a/nebo epigenetického vlivu způsobujícího tyto rozdíly mohlo pomoci pochopit a následně i ovlivnit RS.

(boba)

Zdroj: Tipirneni A., Weinstock-Guttman B., Ramanathan M. et al. MRI characteristics of familial and sporadic multiple sclerosis patients. Mult Scler. 2012 Dec 11.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#