#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Humorální imunitní odpověď na očkování proti influenze u pacientů léčených natalizumabem

8. 1. 2013

Natalizumab je monoklonální protilátka indikovaná v monoterapii pacientům s vysoce aktivní a rychle se rozvíjející relaps-remitentní formou roztroušené sklerózy (RRMS). Mechanismus účinku spočívá v blokádě přestupu aktivovaných lymfocytů přes hematoencefalickou bariéru vazbou na integriny.

Natalizumab je monoklonální protilátka indikovaná v monoterapii pacientům s vysoce aktivní a rychle se rozvíjející relaps-remitentní formou roztroušené sklerózy (RRMS). Mechanismus účinku spočívá v blokádě přestupu aktivovaných lymfocytů přes hematoencefalickou bariéru vazbou na integriny. Následkem toho nevznikají zánětlivé léze v mozku. Terapie natalizumabem tak ovlivňuje imunologickou odpověď organismu. Nabízí se otázka, jak bude reagovat tělo pacientů na aplikaci běžných očkovacích látek.

Skupina švédských vědců se ve své studii zaměřila na imunitní odpověď nemocných léčených natalizumabem na očkování proti influenze. Do pokusu zařadili 17 adeptů s RRMS a 10 zdravých jedinců. Obě skupiny podstoupily očkování trivalentní vakcínou proti A a B subtypům viru chřipky. Hladiny influenza specifického imunoglobulinu G (IgG) byly stanoveny na začátku pokusu. Následovalo vyhodnocení po 4, 8 a 12 týdnech od očkování.

U obou skupin zaznamenali vědci po vakcinaci signifikantní nárůst antiinfluenza B imunoglobulinu G. U hladiny antiinfluenza A IgG byl taktéž pozorován mírný vzestup. Ten byl však významný zejména u natalizumabové skupiny. Porovnání IgG titrů navzájem nevykázalo významné rozdíly ve všech sledovaných časových intervalech.

Výsledkem celého pokusu je tedy fakt, že humorální imunitní odpověď na očkování proti influenze je u pacientů léčených natalizumabem srovnatelná s reakcí zdravých jedinců. Tento pozitivní závěr potvrzuje jedinečnou a nenahraditelnou úlohu natalizumabu v léčbě RRMS.

(msd)

Zdroj: Svenningsson A. et al. Humoral immune response to influenza vaccine in natalizumab-treated MS patients. Neurological research. September 2012; 34 (7): 730–3. Publikováno online dne 16. 6. 2012.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#