#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnota EDSS před relapsem jako prediktor terapeutické odpovědi na podání methylprednisolonu

17. 2. 2016

Pro relabující-remitentní formu roztroušené sklerózy je charakteristické střídání period neurologické dysfunkce (relaps) s obdobími klinické remise. Zhruba u 30 % pacientů je pozorováno zhoršení disability o více než 1 bod na škále EDSS (Expanded Disability Status Scale) v období 64−127 dní po proběhlém relapsu.

V současné době nejsou uspokojivě prozkoumány faktory, díky kterým by bylo možné předpovědět, kteří pacienti budou po proběhlém relapsu vykazovat reziduální dysfunkci a kteří budou po terapii na stejné úrovni disability jako v době před relapsem. Autoři studie si stanovili za cíl prozkoumat faktory, které mohou pomoci předpovědět odpověď na terapii methylprednisolonem (MP) při relapsu roztroušené sklerózy (RS). 

Do dvojitě zaslepené randomizované multicentrické studie se zapojilo 48 pacientů s RS. Všichni splňovali McDonaldova kritéria pro diagnózu relabující-remitentní RS a všichni v předcházejících 15 dnech prodělali středně závažný či závažný relaps RS. V období půlroku před zařazením do studie byli bez relapsu a jejich skóre EDSS v tomto období činilo ≤ 5 (EDSS T − 1). Míra závažnosti funkčního postižení byla dále hodnocena prostřednictvím EDSS v době relapsu (EDSS T0), dále po jednom týdnu léčby (EDSS T + 1), po 4 týdnech (EDSS T + 4) a po 12 týdnech (EDSS T + 12) od relapsu. Středně závažný relaps byl definován jako změna EDSS oproti výchozímu stavu v rozmezí mezi 1 a 2,5 body a závažný relaps jako zhoršení o ≥ 3 body. 

Všichni pacienti byli léčeni methylprednisolonem. Části z nich byl MP aplikován intravenózně, ostatní užívali vysoké dávky perorální cestou v dálce ekvivalentní i. v. podání. Klinicky významné funkční zlepšení bylo definováno jako zlepšení EDSS o ≥ 1 bod v T + 1, T + 4 a T + 12 po první dávce MP.

Z analýz hodnot EDSS T − 1 až T + 12 autoři došli k závěru, že čím vyšších hodnot EDSS pacienti dosahovali v období před relapsem, tím závažnější relaps s následným deficitem prodělali (p = 0,04) a celkově hůře odpovídali na terapii methylprednisolonem. Z výsledku výzkumu vyplývá, že hodnota EDSS v období před relapsem RS může sloužit jako prediktor odpovědi na léčbu methylprednisolonem.

(zzka)

Zdroj: Ramo-Telo C., Tinoré M. Baseline clinical status as a predictor of methylprednisolone response in multiple sclerosis relapses. Mult Scler 2016 Jan; 22 (1): 117−121; doi: 10.1177/1352458515590648.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#