#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolest jako příznak roztroušené sklerózy − kazuistika

22. 6. 2016

Bolest je příznak, který se u nemocných roztroušenou sklerózou objevuje poměrně často. Zjištění příčiny bývá nelehké, stejně jako její léčba. Následující článek prezentuje neobvyklou kazuistiku, která byla publikována před několika týdny.

Bolest je příznak, který se u nemocných roztroušenou sklerózou objevuje poměrně často. Zjištění příčiny bývá nelehké, stejně jako její léčba. Následující článek prezentuje neobvyklou kazuistiku, která byla publikována před několika týdny.

Šedesátiletý běloch s diagnózou relabující-remitentní roztroušené sklerózy byl vyšetřen na neurochirurgické ambulanci. Při odběru anamnézy popsal počátek své choroby takto: Příznaky začaly před 7 lety jako zhoršené taktilní čití, které pacient vnímal při řízení. Oblast zhoršeného až chybějícího taktilního čití se během 2 let rozšířila do rozsahu distálních článků prstů levé ruky. Magnetická rezonance mozku ukázala přítomnost lézí v periventrikulární bílé hmotě a byla stanovena diagnóza roztroušené sklerózy.

Na počátku byl pacient léčen interferonem beta, ale pociťoval silnou únavu a žádal změnu léčby. Také udával bolest levého ucha a dysestezii v oblasti levého ramene. Bolest byla považována za neuropatickou a byla léčena různými léky − např. gabapentinem, pregabalinem a karbamazepinem, ale klinická úleva byla malá. Později byla na základě lokalizace bolesti diagnóza změněna na neuralgii trigeminu a nemocný byl odeslán na neurochirurgii ke zvážení chirurgické léčby.

Při detailním dotazování zde pacient popsal epizodickou bolest levého ramene, která vyzařuje do ucha a retroaurikulárně. Tyto epizody neměly žádný spouštěč a progresivně se zhoršovaly. Při systematickém rozboru anamnestických údajů si autoři povšimli, že nemocný popisoval obtíže s koordinací levé paže a nohy už více než 5 let, což odpovídalo době trvání bolestí.

Při vyšetření byl při vědomí a orientovaný, vyšetření hlavových nervů bylo negativní. Vyšetření horních končetin ukázalo mírnou hypotrofii a oslabení levého deltoidního svalu. Jemné taktilní čití bylo porušeno v dermatomech C3−5. Na dolních končetinách byl pozitivní adduktorový zkřížený reflex vlevo, ostatní testy byly v normě.

Magnetická rezonance mozku a krční páteře ukázala mnohočetné demyelinizační plaky v corpus callosum, obzvláště nápadné ve spleniu, a plak v krční míše vlevo na úrovni C3−4, v oblasti dorzolaterálního sloupce a zadních rohů. Nebyly přítomné známky neurovaskulární komprese ani demyelinizace oblasti kořenu trigeminu.

Tento nález tedy jasně určuje jako příčinu obtíží demyelinizaci krční míchy. Zde bylo zřetelně demonstrováno, jak zásadní přínos může mít správný odběr anamnézy a důsledné neurologické vyšetření, stejně jako správné určení rozsahu onemocnění dle zobrazovacích vyšetření.

(pez)

Zdroj: Gupta K., Burchiel K. J. Atypical facial pain in multiple sclerosis caused by spinal cord seizures: a case report and review of the literature. J Med Case Rep 2016; 10 (1): 101; doi: 10.1186/s13256-016-0891-x.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#