#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anorektální dysfunkce u pacientů s roztroušenou sklerózou

18. 2. 2013

Problémy s vyprazdňováním a fekální inkontinence jsou častými projevy u pacientů s neuromuskulárním onemocněním. Autoři přehledové americké studie se zabývali touto problematikou u pacientů s roztroušenou sklerózou a na základě literárních rešerší z 33 vědeckých článků zpracovali údaje o její prevalenci, patofyziologii, vlivu a možnostech léčby.

Při hodnocení studií s minimálním množstvím 100 pacientů s RS se prevalence obstipace pohybovala mezi 18–43 %, prevalence inkontinence byla mezi 3–51 %. Bylo zjištěno, že anorektální dysfunkce (AD) se objevila a nadále zhoršovala s progresí základní choroby. Demyelinizace CNS negativně ovlivnila vůlí kontrolované sfinkterové mechanismy a přispěla tak ke vzniku spasticity a poruše evakuace rektálního obsahu. Vznik AD může potencovat i porucha viscerálního senzorického mechanismu (zhoršené vnímání rektálního obsahu, nedostatečné vnímání nutkání na stolici aj.).

V terapeutických přístupech týkajících se obstipace je autory práce zmiňován biofeedback ve snaze ovlivnit funkci análního svěrače. Efekt této terapie byl pozorován většinou pouze u pacientů s mírným stupněm obtíží, což podporuje současné použití biofeedbacku u pacientů s intaktním neuromuskulárním kontrolním mechanismem. U pacientů s RS a mírným stupněm obstipace je vhodná úprava stravovacích návyků s dostatkem vlákniny v potravě, dostatek pohybu a uvážlivé užívání osmoticky aktivních laxativ. U těžších forem jsou aplikovány preventivní transanální nálevy či digitální vybavení stolice včetně transabdominálních masáží. Při současné senzorické poruše není autory přílišné používání laxativ doporučováno. Při primární fekální inkontinenci byl dobrý účinek pozorován při terapii loperamidem.

(moa)

Zdroj: Nusrat S. et al. Anorectal Dysfunction in Multiple Sclerosis: A Systematic Review International Scholarly Research Network. ISRN Neurology 2012; 2012: 376023; doi: 10.5402/2012/376023



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#