#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv kombinované perorální antikoncepce na premenstruační poruchy

19. 4. 2017

Premenstruační syndrom (PMS) a jeho vážnější forma, premenstruační dysforická porucha (PMDD), postihují až 12 % žen. Ke zmírnění příznaků PMDD se využívá kombinovaná perorální antikoncepce (COC). Na účinky COC obsahující drospirenon se zaměřil přehled zveřejněný v Cochraneově databázi.

Autoři přehledu se soustředili na vyhledání studií, které srovnávaly perorální antikoncepci obsahující drospirenon a estrogen s placebem či s jinými druhy perorální antikoncepce. Předmětem jejich zájmu byl vliv antikoncepce na projevy PMDD.

Srovnání efektu COC s placebem

Autoři nalezli 5 randomizovaných kontrolovaných studií, do nichž bylo zapojeno celkem 1920 žen. Dvě studie srovnávaly antikoncepci obsahující 3 mg drospirenonu a 0,02 mg estrogenu s placebem. Všechny sledované ženy zapojené do těchto studií vykazovaly projevy PMDD. Po 3 měsících užívání perorální antikoncepce s drospirenonem byly u této skupiny projevy PMDD mírnější než u žen, které užívaly placebo. Zlepšení udávalo 7,82 % žen. Ženy užívající COC obsahující drospirenon dále uváděly, že v období před menstruací byly výkonnější, schopné věnovat se více aktivitám a jejich sociální vazby byly méně ovlivněny projevy PMDD.

Vliv COC na mírnější formy poruch

Další z vyhledaných studií se soustředila na srovnání COC obsahující 3 mg drospirenonu a 0,03 mg estrogenu s placebem a na jejich vliv na mírnější formy premenstruačních poruch. Tato šestiměsíční studie ovšem neposkytla dostatek relevantních dat pro zhodnocení dané problematiky. Jiná z nalezených studií porovnávala skupinu žen užívající COC s obsahem 3 mg drospirenonu a 0,03 mg estrogenu s kontrolní skupinou užívající COC obsahující 0,15 mg desogestrelu a 0,03 mg estrogenu. U tohoto srovnání byly projevy PMS v obou skupinách obdobné.

Závěr

Kombinovaná perorální antikoncepce obsahující 3 mg drospirenonu a 0,02 mg estrogenu se podle autorů přehledu jeví jako účinný prostředek ke zmírnění příznaků PMDD. Pro posouzení vlivu na mírnější formu premenstruačního syndromu ovšem doporučují další studie, které budou mít dostatečně velký počet subjektů a pokryjí adekvátně dlouhý časový úsek.

(pak)

Zdroje:
1. Lopez L. M., Kaptein A. A., Helmerhorst F. M. Oral contraceptives containing drospirenone for premenstrual syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2012; 2: CD006586.
2. Hofmeister S., Bodden S. Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. Am Fam Physician 2016 Aug 1; 94 (3): 236−240.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#