#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příznaky premenstruačního syndromu a užívání hormonální antikoncepce

26. 5. 2016

Určité biologické změny v rámci menstruačního cyklu pozoruje většina žen v reprodukčním věku a značné procento z nich trpí potížemi ovlivňujícími každodenní život. Perorální antikoncepce je široce předepisována s cílem léčit premenstruační syndrom, nicméně pouze malé množství studií zkoumalo účinnost této terapie.

Chorvatská retrospektivní studie porovnává příznaky premenstruačního syndromu mezi uživatelkami hormonální antikoncepce (HA, n = 186) a ženami, které HA neužívaly (n = 199). Příznaky premenstruačního syndromu byly hodnoceny pomocí Woman’s Daily Heath Diary. Tento dotazník hodnotí celkem 57 položek rozdělených do 7 různých kategorií. Hodnocení bylo pětistupňové v závislosti na tom, jak často ženy daný příznak pozorují.

Výsledky

Následně bylo provedeno několik analýz a zjištěno, že mezi uživatelkami a neuživatelkami HA je významný rozdíl v celkovém hodnocení premenstruačního syndromu. Ženy užívající HA udávaly méně významné obtíže. Tyto výsledky byly pozorovány i v případě, že byly zvlášť hodnoceny příznaky psychické/emocionální, fyzické nebo spojené s chutí k jídlu a spánkem. Co se týče sexuálních funkcí a celkové pohody (well-being), nebyly ve studii mezi oběma skupinami žen shledány žádné rozdíly.

Nejčastěji udávanými fyzickými příznaky byly následující: nadýmání (47,9 % u uživatelek HA vs. 64,3 % u žen bez terapie), bolesti prsou (45,0 vs. 66,3 %) a pocit přibývání na váze (33,4 vs. 41,7 %). V případě psychických/emocionálních obtíží byly nejčastěji udávány: rychlé změny nálady (41,9 vs. 46,7 %), vztek (39,7 vs. 51,2 %) a plačtivost (40,3 vs. 44,2 %). U žen neužívajících HA byla ještě velmi často popisována deprese.

Závěr

Premenstruační syndrom je problém, který může zásadně ovlivňovat běžný život ženy. Perorální hormonální antikoncepce tak může být vhodnou metodou volby při jeho léčbě, neboť uživatelky hormonální antikoncepce trpí jeho příznaky méně často a zpravidla v menší intenzitě.

(boba)

Zdroj: Marcinko I., Torjanac M. The difference in the severity of premenstrual symptoms between users and non-users of oral contraceptives. Coll Antropol 2015 Dec; 39 (4): 855−862.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#