#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může být antikoncepce bezpečnější?

30. 10. 2015

Kombinovaná perorální antikoncepce (COC) patří mezi široce užívaná léčiva. Kromě spolehlivého kontraceptivního účinku nabízí řadu dalších efektů v rámci kontroly cyklu, regulace menstruačního krvácení a ovlivnění dalších symptomů. Se stoupajícím výskytem civilizačních chorob lze s výhodou zvolit přípravek, který jako gestagenovou složku obsahuje drospirenon.

Drospirenon je syntetický hormon, který navíc poskytuje antimineralokortikoidní účinek. Právě přípravky, které jej obsahují, mají neutrální nebo vyloženě pozitivní vliv na metabolický profil, a představují tak vhodnou antikoncepční alternativu pro pacientky s nadváhou. 

Bezpečnost podávání kombinovaného přípravku s ethinylestradiolem a drospirenonem hypertenzním pacientkám popsala například práce uveřejněná loni v časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Kromě metabolického profilu sledovala také vliv na krevní tlak a neurohumorální osu nebo citlivost baroreceptorů. Zahrnula 56 žen, z nichž 30 užívalo COC po dobu šesti cyklů, 26 potom pouze nehormonální antikoncepční metody. Tato práce neprokázala žádný signifikantní rozdíl mezi oběma větvemi, kromě zvýšení hladiny triglyceridů v hormonální skupině.

Tato data potvrdila také jiná práce publikovaná ve stejném časopisu rovněž v roce 2014. Zabývala se vlivem podávání COC s drospirenonem na inzulinovou senzitivitu u zdravých žen. Právě citlivost k inzulinu je užíváním celé řady dostupných gestagenů porušována. Rovněž v této práci pacientky užívaly účinnou látku po dobu 6 cyklů. Ukázalo se, že kombinace ethinylestradiolu s drospirenonem neměla na inzulinovou senzitivitu žádný vliv, signifikantně však zvyšovala hladinu HDL-cholesterolu. Kombinace ethinylestradiolu s drospirenonem se tak i zde projevila jako dobrá volba pro pacientky, které chtějí užívat COC, ale zároveň mají zvýšené úvodní kardiovaskulární riziko.

(ond)

Zdroje:
1. de Morais T. L., Giribela C., Nisenbaum M. G. et al. Effects of a contraceptive containing drospirenone and ethinylestradiol on blood pressure, metabolic profile and neurohumoral axis in hypertensive women at reproductive age. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014 Nov; 182: 113–117, doi: 10.1016/j.ejogrb.2014.09.006. 
2. Cagnacci A., Piacenti I., Zanin R. et al. Influence of an oral contraceptive containing drospirenone on insulin sensitivity of healthy women. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014 Jul; 178: 48–50, doi: 10.1016/j.ejogrb.2014.03.021. 



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#