#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kostní hmota a HAK − účinek závisí na věku

26. 6. 2016

O vlivu endogenních a exogenních pohlavních hormonů na kostní metabolismus toho bylo publikováno již mnoho. Jedná se o složitou problematiku, ale výstupy pro praxi jsou vlastně jednoduché − účinek se liší u různých věkových skupin.

O vlivu endogenních a exogenních pohlavních hormonů na kostní metabolismus toho bylo publikováno již mnoho. Jedná se o složitou problematiku, ale výstupy pro praxi jsou vlastně jednoduché − účinek se liší u různých věkových skupin.

Na jednu stranu nelze popřít, že v období dospívání může mít užívání kombinované hormonální kontracepce (HAK) za následek nižší nárůst BMD (bone mineral density). Toto bylo opakovaně prokázáno, za všechny můžeme zmínit brazilskou studii, která byla provedena u 67 dívek (41 uživatelek a 26 kontrol). Po 1 roce užívání nízkodávkové HAK (20 μg ethinylestradiolu / 150 μg desogestrelu) byl u dívek pozorován nižší přírůstek BMD a BMC (bone mineral content) bederní páteře než u kontrolní skupiny. Rozdíl v BMC byl statisticky významný (p < 0,05), rozdíl v BMD nikoli. Klinický význam ovšem chybí, zvýšení rizika fraktur během druhé dekády se u uživatelek HAK neprokázalo.

Po dosažení premenopauzálního věku se však situace dramaticky mění. Užívání kombinované HAK u premenopauzálních a menopauzálních žen má za následek naopak nárůst kostní masy.

Centrum WHO pro reprodukční zdraví publikovalo studii, kde se k této problematice jasně vyjadřuje: U premenopauzálních žen není žádný rozdíl v BMD mezi uživatelkami HAK a neuživatelkami. U perimenopauzálních a postmenopauzálních žen pak kombinovaná HAK má vysloveně protektivní účinek. Uživatelky si zachovávají svoji kostní hmotu, zatímco neuživatelkám se BMD snižuje. Navíc studie poukazuje na to, že mezi bývalými uživatelkami a ženami, které HAK nikdy neužívaly, v tomto období není žádný rozdíl. Vliv na kostní metabolismus v mladém věku je tedy zřejmě snadno reverzibilní.

(pez)

Zdroje: 
1. Biason T. P., Goldberg T. B. L., Kurokawa C. S. et al. Low-dose combined oral contraceptive use is associated with lower bone mineral content variation in adolescents over a 1-year period. BMC Endocrine Disorders 2015; 15: 15; doi: 10.1186/s12902-015-0012-7.
2. Martins S. L., Curtis K. M., Glasier A. F. Combined hormonal contraception and bone health: a systematic review. Contraception 2006 May; 73 (5): 445−469.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#