#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální substituce u pacientek s mentální anorexií a kostní denzita

16. 6. 2016

Hormonální rozvrat a ztráta tělesné hmotnosti jsou dva velmi důležité rizikové faktory nízké kostní denzity u pacientek s mentální anorexií. Mladé ženy s touto diagnózou mají sníženou tvorbu dehydroepiandrosteronu (DHEA) a estrogenu, což přispívá ke kostním deficitům. Je možné tento deficit nahradit hormonální substitucí s kombinovanou hormonální antikoncepcí a změnit tak kostní geometrii?

Metodika a průběh studie

Americká studie publikovaná v Journal of Bone and Mineral Research zkoumala vliv podávání perorálního DHEA a kombinované perorální hormonální antikoncepce (COC – combined oral contraceptive) proti placebu a jejich vliv na hustotu kostní tkáně (BMD – bone mineral density) u žen s mentální anorexií. 80 žen ve věku 13−27 let bylo rozděleno do dvou skupin, přičemž jedna užívala mikronizovaný DHEA (50 mg/den) a COC (20 μg ethinylestradiolu + 0,1 mg levonorgestrelu) po dobu 18 měsíců, zatímco druhá skupina po stejnou dobu užívala placebo. Bylo provedeno měření kostní denzity celkového proximálního femuru (total hip) pomocí dvouenergiové rtg. absorpciometrie v měsících 0, 6, 12 a 18.

Výsledky

Kostní denzita byla stanovena jako procentuální odchylka od běžné populace (vztaženo k věku, výšce a svalové hmotě). Po 18 měsících se BMD ve skupině DHEA + COC v porovnání s běžnou populací neměnila (−0,0 ± 0,5 % od normálního průměru pro daný věk, výšku a svalovou hmotu), zatímco ve skupině užívající placebo byl zjištěn pokles BMD (−1,1 ± 0,5 %). U neléčených pacientek byly pozorovány slabší kosti (šířka kortikalis −0,7 ± 0,3 %), zatímco u skupiny žen užívajících DHEA + COC nebyla popsána žádná takováto změna.

Závěr

U mladých žen s mentální anorexií je substituce gonadálních a adrenálních hormonů možností, jak zlepšit kostní denzitu a pozitivně ovlivnit kostní geometrii. Kombinovaná hormonální léčba má proto z tohoto důvodu u pacientek s mentální anorexií význam.

(boba)

Zdroj: DiVasta A. D., Feldman H. A., Beck T. J. et al. Does hormone replacement normalize bone geometry in adolescents with anorexia nervosa? J Bone Miner Res 2014 Jan; 29 (1): 151−157.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#