#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální kontracepce může být u některých žen vhodnou metodou léčby obtíží spojených s menstruačním cyklem

10. 7. 2017

Izolované nebo pouze mírné premenstruační změny zažívá podle literatury alespoň 75 % žen, premenstruační syndrom 13−19 % a premenstruační dysforickou poruchu asi 3−8 %. Autoři prezentované práce se proto rozhodli srovnat výsledky 4 studií zabývajících se efektem podávání perorálních kontraceptiv obsahujících levonorgestrel a ethinylestradiol na premenstruační syndrom a premenstruační dysforickou poruchu.

PMS a PMDP

Premenstruační syndrom (PMS) zahrnuje řadu fyzických a psychických projevů, jež se u některých žen objevují v luteální fázi cyklu a ustupují s menstruačním krvácením. Premenstruační dysforická porucha (PMDP) je závažnější variantou PMS, kdy se u ženy vyskytuje alespoň 5 z 11 symptomů obsažených v diagnostickém manuálu psychických poruch DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition), přičemž se alespoň v 1 případě musí jednat o symptom související s náladou a musí zjevně narušovat běžný život ženy.

Analyzované studie

Autoři do svého přehledu zahrnuli celkem 4 studie: 3 randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované a jednu otevřenou podstudii s jedním přípravkem. Ve studiích byly sledovány průměrné změny ve škálách Daily Record of Severity of Problems (DRSP) a Penn Daily Symptom Rating (DSR).

Výsledná zjištění

Ve všech těchto studiích byl prokázán pozitivní efekt kontraceptiv na průměrné hodnoty DRSP a DSR, ale konkrétní míra zlepšení se mezi studiemi značně lišila. V případě placebem kontrolovaných studií se projevy PMDP zlepšily asi o 30−53 % a projevy PMS o 50−59 %. V nezaslepené studii došlo ke zlepšení projevů PMS dokonce o 56−81 %. V placebem kontrolovaných studiích byla také prokázána značná míra placebo efektu. Efekt placeba na projevy PMDP se projevoval mezi 27 a 53 % a na projevy PMS mezi 51 a 60 %, což se blíží hodnotám pozorovaným u kontinuálního použití kontraceptiv. 

Závěr a diskuse

Obtíže většiny žen se v průběhu sledování bezpochyby zlepšily. Nicméně vzhledem k tomu, že zlepšení projevů při podávání kombinace levonorgestrelu s ethinylestradiolem nedosáhlo statistické významnosti oproti placebu, nelze jej považovat za zlatý standard léčby. Lze jej ovšem zvážit pro každou ženu individuálně. Výhodnou volbou může být především u těch pacientek s premenstruačními obtížemi, které zároveň chtějí zabránit početí.

(ivh)

Zdroj: Freeman E. W., Halbreich U., Grubb G. S. et al. An overview of four studies of a continuous oral contraceptive (levonorgestrel 90 mcg/ethinyl estradiol 20 mcg) on premenstrual dysphoric disorder and premenstrual syndrome. Contraception 2012; 85 (5): 437−445, doi: 10.1016/j.contraception.2011.09.010.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#