#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gestoden funguje i v nízkém dávkování

9. 9. 2015

Hlavní indikací kombinované perorální antikoncepce (COC) je u většiny žen zabránění početí. Kromě kontraceptivního účinku ale COC nabízí i řadu dalších efektů ve smyslu kontroly cyklu, regulace krvácení nebo vlivu na kvalitu kůže. Zatímco estrogenová složka je ve většině dostupných přípravků zastoupena ethinylestradiolem, gestagenová složka se napříč spektrem jednotlivých preparátů liší. Vzniká tak příležitost vybrat každé pacientce COC na míru pro její konkrétní potřeby. Jednou z možností jsou také gestageny s antiandrogenním účinkem, například gestoden. Jeho vlastnosti popsala rovněž práce uveřejněná loni v časopisu Contraception.

Výhodou gestodenu je, také podle této studie, jeho prokazatelná antikoncepční účinnost už ve velmi nízkém dávkování (nižším než u jakéhokoliv jiného progestinu). Látka má totiž výhodný farmakokinetický profil, charakterizovaný vysokou biologickou dostupností a prodlouženým biologickým poločasem. Zároveň je pacientkami velmi dobře snášena, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém měřítku. Na rozdíl od některých jiných gestagenů má gestoden jen minimální vliv na metabolismus lipidů a sacharidů.

Velkým tématem v problematice COC je riziko trombotických kardiovaskulárních příhod. Původní studie s gestodenem sice naznačovaly, že je látka spojena s přibližně dvojnásobným rizikem kardiovaskulární morbidity ve srovnání se staršími progestiny, novější práce ale tento trend nepotvrdily. Gestoden tak podle současné vědecké evidence podporuje rovnováhu mezi srážecími a fibrinolytickými mechanismy. Komparativní studie přinesly zjištění, že monofázické podávání gestodenu nepřináší výrazně zvýšené riziko krvácivých symptomů, trifázická aplikace má potom přinejmenším srovnatelnou bezpečnost jako starší gestageny, včetně levonorgestrelu.

Gestoden se zařadil mezi široce používané gestageny s antiandrogenním účinkem, a jeho použití v COC je tak plně opodstatněné.

(ond)

Zdroj: Stanczyk F. Z., Archer D. F. Gestodene: a review of its pharmacology, potency and tolerability in combined contraceptive preparations. Contraception 2014 Apr; 89 (4): 242–252, doi: 10.1016/j.contraception.2013.12.003.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#