#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gestagenní hormonální antikoncepce nezvyšuje riziko tromboembolické nemoci

31. 10. 2016

Gestagenní hormonální antikoncepce obsahuje pouze progestiny a není zde estrogenní složka. Antikoncepčně působí především změnou charakteru děložní sliznice, hustoty hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Z výsledků níže prezentované studie vyplývá, že tento typ hormonální antikoncepce nezvyšuje riziko vzniku tromboembolické nemoci.

Úvod

S původními preparáty kombinované hormonální antikoncepce, jež byly uvedeny na trh v 60. letech 20. století, bylo spojeno zvýšené riziko tromboembolické nemoci. Tento jev byl způsoben vysokým obsahem estrogenních hormonů v přípravcích. Snížením dávky estrogenní složky se podařilo snížit i riziko tromboembolické nemoci.

V současné době se kromě kombinovaných hormonálních preparátů využívá proti nechtěnému početí též hormonální antikoncepce obsahující pouze gestageny (progestiny). Progestinová antikoncepce by měla představovat pouze nízké riziko rozvoje tromboembolické nemoci a je určena pro ženy s vysokým rizikem tromboembolismu, zejména pro ženy v poporodním období, s anamnézou trombofilie či tromboembolické příhody. Práce publikovaná americkými vědci v roce 2012 se soustředila na riziko tromboembolické nemoci u žen užívajících progestinovou hormonální antikoncepci.

Analýza

Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií a observačních studií porovnávaly riziko tromboembolické nemoci u žen užívajících progestinovou antikoncepci oproti ženám, které progestinovou antikoncepci neužívaly. Vhodné studie byly vyhledávány v databázích PubMed, Embase a Cochrane Library. Kritéria přijetí do studie splnilo 8 studií čítajících několik tisíc žen.

Výsledky

Ve všech studiích bylo diagnostikováno celkem 147 žen s tromboembolickou nemocí užívajících progestinovou antikoncepci. Souhrn měření pro upravené relativní riziko tromboembolické nemoci na modelu náhodných efektů činil 1,03 pro ženy užívající progestinovou antikoncepci oproti ženám, které ji neužívaly (95% CI 0,76−1,39). Analýza podskupin potvrdila, že nebyla zjištěna žádná signifikantní asociace mezi rizikem tromboembolické nemoci a perorální progestinovou antikoncepcí (RR = 0,9; 0,57−1,47).

Závěr

Z dostupných výsledků vyplývá, že perorální progestinová antikoncepce nezvyšuje riziko tromboembolické nemoci a je vhodná pro ženy se zvýšeným rizikem tromboembolismu.

(holi)

Zdroj: Mantha S., Karp R., Raghavan V. et al. Assessing the risk of venous thromboembolic events in women taking progestin-only contraception: a meta-analysis. BMJ 2012; 345: e4944, doi: 10.1136/bmj.e4944.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#